fallback

Защо преработватели бяха глобени заради кофичките на киселото мляко?

При отклонение от БДС се създава нелоялна конкуренция, заяви Симеон Присадашки

09:58 | 21.03.18 г.

Пет компании бяха глобени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), тъй като при при производството на кисело мляко по стандарт БДС са ползвали кофички от полипропилен, вместо записания в стандарта полистирен. Тези компании поискаха преди време промяна на стандарта, за да използват по-евтиния полипропилен, но това не се случи.

„По новия стандарт в България се произвежда кисело мляко от седем години. Това, което пише в него, задължително трябва да бъде изпълнено, ако фирмата избере да произвежда по стандарта“, заяви пред Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.Той припомни, че стандартът изисква продуктът да е от българско мляко и закваска. 

Полистиренът и полипропиленът не вредят на продукта, подчерта той.

Микробиологът Сергей Иванов потвърди, че и двата вида опаковки са напълно безопасни. Просто едната е записана в стандарта и КЗК по думите му има формалното основание да глоби тези фирми.

Санкциите са основателни, защото се създава нелоялна конкуренция, а правилата трябва да бъдат спазвани, смята  Симеон Присадашки.

Нелоялната конкуренция по думите му се проявява, когато фирмите участват в обществени поръчки, в които е заложено киселото мляко да е по БДС (това е задължително за храненето в детските градини и училищата – бел. р.).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още