fallback

Как трябва да се променят първите два стълба на пенсионната система?

Да се увеличат вноските във втория стълб за сметка на първия, предлага икономистът Георги Вулджев

10:27 | 16.08.18 г. 8

Пенсиите от втория стълб няма да променят съществено стандарта на хората. В същото време не може да се очаква голяма втора пенсия, след като не са вложени достатъчно много средства. Това каза финансовият експерт Мика Зайкова в коментар пред Bulgaria ON AIR. Думите ѝ идват на фона на новината, че през 2021 г. ще започне изплащането на пенсиите от втория стълб на пенсионното осигуряване.

Според изчисленията жена, която се е осигурявала на средна заплата, ще получи от втория пенсионен стълб малко над 43 лева.

"Не може да се очаква да получиш голяма втора пенсия, след като не си влагал много пари. Само 20 години е натрупването", посочи Мика Зайкова и добави, че законът ограничава доста в инвестирането допълнителните пенсионни фондове. Доходността зависи от натрупването по партидата и от икономическото състояние и размера на таксите, каза Зайкова и коментира, че нашата пенсионна система и пенсионна реформа е направена, за да получаваме мизерни пенсии. 

„Ако натрупването е по-малко от 20% от минималната пенсия, възможността е да си го изтеглиш наведнъж”, коментира последните промени Зайкова. И отбеляза още, че между 2000 и 2011 г. непрекъсното са намалявали осигурителните вноски и това допълнително е създало проблем с пенсиите.

"Идеята на реформата за втория стълб беше да се задължат частните фондове да поддържат минимум от резерви. Ако искаме да се подобри ситуацията във втория стълб, е необходима доста по-сериозна реформа", коментира по темата икономистът Георги Вулджев.

Той предложи да се увеличат вноските във втория стълб за сметка на първия. Вулджев посочи още, че стажът при изчисляване на пенсиите се фиксира "малко на случаен принцип". За него по-справедливо е пенсиите да се изчисляват на база натрупаните партизи, без да се отчита стажът като фактор.

Дефицитът в първия осигурителен стълб продължава да расте поради демографската криза, допълни икономистът.

Какво трябва да се промени в първия и втория стълб на пенсионната система. Как да се използва бюджетния излишък.

Вижте повече във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:07 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още