fallback

Омбудсманът обяви за незаконен ареста на журналистите Димитър Стоянов и Атила Биро

Двамата са били задържани снощи, докато се опитвали да спасят от унищожение документи

16:53 | 14.09.18 г. 6

Налице е неоснователно и противозаконно задържане на журналисти по време на осъществяване на тяхната професионална дейност, заяви омбудсманът Мая Манолова.

Повод за изявлението е информацията за задържаните от полицията в Радомир журналисти Димитър Стоянов от „Биволъ“ и Атила Биро от RISE Project Romania.

Според „Биволъ“ двамата са били задържани снощи, докато се опитвали да спасят от унищожение документи, доказващи злоупотреби с европейски средства.

Омбудсманът проведе разговор със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който я е информирал, че журналистите са били освободени в 4.30 часа тази сутрин.

„От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30  часа, омбудсманът констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти по време на осъществяване на тяхната професионална дейност“, пише в съобщението от кабинета на Мая Манолова.

Тя е категорична, че освен съмнение за противозаконно лишаване от свобода на двама журналисти се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация.

Омбудсманът изисква пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на МВР. Липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване, смята тя. 

Мая Манолова проведе разговор и с посланика на Румъния у нас Йон Гъля, който я информира за предприетите действия от негова страна.  

Това не е първият случай, в който се прави опит името на „Джи Пи Груп” да бъде очернено чрез манипулативни и неверни внушения. Освен че компанията ще предприеме всички възможни стъпки за защита на доброто си име и авторитет, настояваме компетентните държавни органи да разследват изнесените от Биволъ.бг „доказателства“, за да стигнат до истината за действителните цели на подобни журналистически „разследвания". Това се казва пък в официална позиция на компанията по повод на случилото се. 

От компанията заявяват, че от нея не са изнасяни, горени и закопавани никакви документи. „Като водещ представител на строителния бранш „Джи Пи Груп” АД е сертифицирана по международните стандарти ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 BS, OHSAS 18001:2007. Всяка година компанията се одитира от независим одитор, който проверява включително и процесите по съхранение и архивиране на документация“, пише още в становището на фирмата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:52 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още