fallback

Сн. Стойчева: Жилищният пазар се движи от желанието на хората да живеят по-добре

Цените на жилищата у нас растат средно с 10%, казва мениджърът на Imoti.net

16:10 | 21.02.22 г. 5

Цените на жилищните имотите вървят нагоре - средно с около 10% на годишна база. Има райони, в които те се качват и с до 20%, но и такива, където ръстът е под 10%. Това е тенденция не само в страната, но и в София, съобщи Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net в интервю за Bulgaria ON AIR.

Според нея причината за ръста на цените на жилищата е, че няма голямо предлагане на имоти, а има търсене. Когато липсва една стока, нормално е да има повишаване на цените, посочи тя.

Тя уточни, че по-голямо е поскъпването на имотите в апетитните райони.

"Когато човек има налични пари, е добре да инвестира в имоти. Депозитите в банките не намаляват. Пазарът се движи от огромното желание на хората да живеят по-добре, да се преместят в по-добър район", коментира Стойчева.

Тя заяви също, че през последните години новото строителство е предимно качествено. А повечето строителни компании са с дългогодишен опит, строят все по-екологично, здраво, удобно, по-широко.

Един от проблемите в сектора, който тя посочи, е липсата на регулация по отношение на брокерите на недвижими имоти.

"Пазарът не е регулиран, няма изисквания към брокерите от страна на държавата. Изисквания имат потребителите. На пазара има повече от 10 хил. брокери и над 4000 компании. В този сегмент добре се печели, ако добре си вършиш работата. Ние искаме потребителите да разберат кои са най-добрите", подчерта Стойчева.

Най-добър брокер е една от категориите в Седмите годишни награди на Imoti.net.

"Това е форум, който отличава най-добрите експерти и компании. Награда се връчва и за агенция за недвижими имоти - малък, среден и голям бизнес. В този бранш най-много са малките фирми, понякога с до 4 служители. Най-голям интерес очакваме към кандидатстването за сайт на агенция за недвижими имоти. Награда има и за имот на годината. Ще се радваме, ако кандидатстват дори и селски къщи, за които е преценено, че могат да спечелят", призова Стойчева.

Единственият национален конкурс в имотния сектор ще отличи и най-добрия „Имот на годината“ - инвестиционен проект, бизнес, жилищен, ваканционен или селски имот. Една компания може да номинира различни свои обекти, като за всеки проект попълва отделна регистрационна форма.

След приключване на срока за подаване на кандидатури, който е до 21 март, компетентно и независимо жури в лицето на утвърдени представители от различни сфери, ще определи победителите във всяка една от категориите. Те ще станат ясни по време на официалната церемония на годишните награди за недвижими имоти на 18 май 2022г., когато призьорите ще получат своите отличия.

Целия разговор можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още