IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Манчев: АЕЦ „Запорожие“ няма да повтори „Фукушима“ 

Атомната енергия не е алтернатива, тя е решение, твърди енергийният експерт 

08:43 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Ситуацията около АЕЦ „Запорожие“ остава неординарна и не е безопасна, но самата централа е оборудвана с достатъчно системи за безопасност. Те са направени така, че в рамките на 72 часа да охладят реакторите. Тук нямаше авария и реакторите са охлаждани нормално и постепенно. По-скоро проблемите не са свързани с безопасността, а с икономиката на страната. Това мнение изказа в предаването „Директно“ на Bulgaria ON AIR Богомил Манчев от „Булатом“.

Според него само абсолютна диверсия и от двете страни може да произведе опасност за ядрените блокове, тъй като всеки от блоковете разполага с дизелови генератори, които могат да го охлаждат в продължение на до два месеца. Украйна разполага с 15 ядрени реактора, от които 6 в момента не работят. Ако икономиката работи с повече от 50% от капацитета си, страната ще има проблем с електроенергията както за компаниите, така и за населението, каза Манчев. „Най-вероятно след целевото унищожаване на икономиката тя работи с под 50% и това дава възможност хората да имат електроенергия“, каза още експертът. 

По думите му обаче спирането на АЕЦ „Запорожие“ ще означава и сериозни икономически загуби за Украйна, тъй като след началото на войната страната започна да изнася електроенергия от там за ЕС. Централата произвежда около 50 млн. мегаватчаса годишно (България произвежда около 43 млн. мегаватчаса), което означава, че последиците ще са предимно икономически, а освен това част от населението може да остане без ток за продължително време. 

„Атомната енергия не е алтернатива, тя е решение. Базовата енергия е атомната, а върху нея като надстройка можем да слагаме ВЕИ… Големите въртящи механизми са генераторите в ядрените централи, те са разполагаеми целогодишно, докато възобновяемите енергийни източници са разполагаеми само в една шеста от годината“, каза Манчев. 

Целия разговор вижте във видео материала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още