IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доброволци почистиха Централния плаж във Варна

Дори плажовете да изглеждат на пръв поглед чисти, се оказват пълни с фасове

15:01 | 13.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Грийнпийс</em></p>

Снимка: Грийнпийс

Доброволци почистиха Централния плаж във Варна и събраха само за час 4500 фаса или над 200 кутии, съобщиха организаторите "Грийнпийс".

Еколозите предупреждават, че фасовете са опасни за морето, защото съдържат токсини. Освен това има риск да бъдат погълнати от морските птици и други морски организми и това да има фатални последици за тях.

Дори плажовете да изглеждат на пръв поглед чисти се оказва, че са пълни с фасове. Този дребен и не толкова видим боклук е навсякъде в пясъка и трудно се почиства.

"Мястото на фасовете не е на плажа или в морето. Призоваваме пушачите да не оставят такива токсични следи след себе си. Могат да носят портативни пепелници или да си ги направят с подръчни материали. Морето не е кошче за отпадък. Ако искаме да се радваме на чиста морска вода, трябва ние сами да я пазим от замърсяване", коментира Деница Петрова от "Грийнпийс" - България.

От организацията припомнят, че около 4,5 трилиона цигарени фасове се разхвърлят по света всяка година, а са нужни десетилетия, за да се разградят в природата.

Фасът съдържа всички отровни вещества, които съдържа и цигарата. Те са около 4000, като 400 от тях са канцерогенни, а при разграждането се отделят амоняк и сяра. Най-бързо от този дребен отпадък се замърсява водата, защото дори само при преминаване през фаса, тя отмива всички вещества от него.

Угарките са пълни с катран, никотин и други токсини под въздействие на климатичните условия, тези токсини попадат в почвата и влияят на всеки организъм, който влиза в контакт с тях. Изследванията показват, че са необходими между 5 и 30 години за разграждането на вредните съставки, при това те никога не се разграждат напълно.

Цигарените останки са 40% от боклука по плажовете и могат да бъдат фатални за морските обитатели - костенурки, морски птици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още