IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Контролът върху чистотата на плажовете ще бъде непрекъснат

Има проблеми с чистотата на плажовете в Лозенец и Шокъровия канал до Варна, каза екоминистърът Ивелина Василева

11:34 | 06.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Контролът върху чистотата на плажовете ще бъде непрекъснат, за да се гарантира безопасността на туристите. Това каза пред радио „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Що се отнася до чистотата на водата, Ангелкова посочи, че първите проби на морската вода показват, че тя е чиста, особено в Лозенец.

„Първите проби, които РЗИ взе в петък, показаха, че водата е абсолютно чиста“, каза Ангелкова, отбелязвайки, че се спекулира с тази тема.

По думите й процесът е динамичен и това налага постоянното присъствие на контролни органи. „Те ще бъдат на място, за да може да се проверява и следи чистотата на водата, за да се гарантира безопасността на туристите“, каза министърът.

„От 94 взети проби 67 показват отлично качество на водата, много по-добро от това в Гърция“, посочи министърът на туризма. 

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обаче потвърди пред БНТ, че плажът в Лозенец и Шокъровия канал до Варна са местата, където има проблеми с чистотата в началото на летния сезон.

По думите й от общината в Лозенец са поели ангажимент проблемът да бъде решен до месец. За решаването на проблема със замърсяването на плажа в Лозенец екоминистерството е отделило 750 хил. лв. 

Относно новата концепция на Министерството на туризма за групирането на плажовете Николина Ангелкова посочи, че този подход ще доведе до драстично намаляване на цените на чадърите и шезлонгите от следващия сезон. По думите й чадърите и шезлонгите в Гърция са безплатни, но на плажовете там не се предлагат всички услуги, както е на българските.

„В Гърция няма водно спасяване, няма медицинско обслужване, почистването не е с такива изисквания, каквито има у нас и има изисквания за консумация“, коментира министърът на туризма.

Тя обясни, че в Хърватия също има групиране на плажовете, а в Испания има такса „плаж“.

„Концепцията, която ние сме финализирали, предстои да обсъдим и с всички заинтересовани. Ще проведем обществено обсъждане относно разделянето на плажовете съгласно техните специфики“, подчерта министърът.

Тя каза още, че сред чуждестранните туристи България е позната най-вече като дестинация за семейна почивка, както и за забавление. Министърът допълни, че страната ни има потенциал да привлича и по-платежоспособни посетители и затова основната цел е подобряване на туристическия продукт и изграждане на подходяща материална база.

Николина Ангелкова каза още, че основният проблем пред летния туризъм е липсата на кадри. По думите й всички хотелиери и ресторантьори са предприели необходимите мерки, така че този дефицит да не се отрази на качеството на туристическия продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Кокошката да иде да почива на черноморието тогава, но на публичен плаж - и да си плаща от джоб всичко :) Да, ама не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още