IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Царево събира такси от къмпингуващи на ”Корал”

Това е в разрез със закона, който не забранява свободното къмпингуване, смятат екозащитници

15:25 | 19.07.16 г.
Община Царево събира такси от къмпингуващи на ”Корал”

Такса "смет" или такса "палатка" събира община Царево на къмпинг "Корал", алармират от сдружение "Да спасим Корал". Атанас Русев от сдружението съобщи, че 18 души са били глобени, или по думите му рекетирани с по сто лева, а седмица след това хора от общината, придружени от полицаи, са съставили множество актове на стойност от 200 до 1000 лв. на пребиваващи в частните терени зад плажа.

От сдружение „Да спасим Корал“ смятат, че местната наредба, по която общината събира тези такси, е в разрез със закона, който не забранява свободното къмпингуване, съобщава БНР.

От своя страна кметът на Царево Георги Лапчев определи разказа на Русев като спекулативен и обясни, че общината не просто си е измислила наредба, а се опитва да създава ред, защото къмпингуващите се намират в частен имот, за който фирмата-собственик е заявила в декларация пред общината, че няма да го използва. Заради това фирмата е била освободена от такса „смет“. 

„Факт е, че този имот генерира голямо количество отпадъци и на кантара в регионалното депо в Созопол излиза сметка, която се заплаща от местните хора, а това не е честно спрямо местните хора", категоричен беше градоначалникът, който заяви, че това се случва само на „Корал“ и никъде другаде няма такъв прецедент.

„Навсякъде в държавата туристите плащат туристическа такса. Ако те отидат в Борисовата градина и опънат своята палатка или кемпер, едва ли кметът Фандъкова ще има даде подобен толеранс“, посочи кметът.

Според него решението на общината е законно, а таксата, която общината иска от къмпингуващите, е символична - 1,12 лв. на ден. Ще има регулярни проверки не само на „Корал“, те се правят по цялото крайбрежие, увери кметът и подчерта, че няма кампания, а проверките ще продължат цяло лято.

Припомняме, че преди месец Министерството на туризма инспектира плажа Иракли по информация, че се събират пари от туристите за ползване на чадър и шезлонг. Проверката констатира, че няма поставени плажни принадлежности и не се събират такси от туристите.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още