fallback

Път с три ленти ще се строи вместо магистрала "Черно море"

Няма достатъчно трафик, за да се прави аутобан, заяви Лиляна Павлова

18:36 | 21.07.16 г. 10

Заради липсата на достатъчно интензивен трафик от Бургас до „Слънчев бряг“ ще има път с четири ленти, а след това до Варна – с три, вместо да се изгражда планираната магистрала "Черно море". Това каза по време на редовния блиц контрол в парламентарната регионална комисия министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя припомни на депутатите, че няма да има европейско финансиране нито за магистрала „Хемус“, нито за „Черно море“.

Приоритетни направления са „Хемус“, София - Калотина, Русе - Велико Търново и тунела под Шипка, доизграждане на Софийското околовръстно и чак тогава „Черно море“.

За тази магистрала са необходими 1 млрд. лв. Затова участъкът между Варна и Бургас ще бъде разширен и ще бъдат направени обходи, за да се осигури безконфликтно движение.

От Бургас до „Слънчев бряг“ движението ще е четирилентово, а оттам през Бяла, Обзор и до Варна ще има трилентово преминаване, каза министърът. За целта е направено уширение на пътя до Поморие. Сега върви тръжна процедура за участъка Поморие – Сарафово. В ход е процедурата за избор на изпълнител за обхода на Поморие. Следващата седмица ще бъде обявена тръжната процедура за обхода на Ахелой, който е най-тежкият участък от направлението Бургас – „Слънчев бряг“, допълни тя.

В отговор на въпрос Павлова каза, че от 2013 г. ДНСК отговаря за проверките за незаконно строителство за строежите от първа до трета категория. За останалите обекти отговарят общините.

Единствено по изключение тази година, след разпореждане на съда, ДНСК е проверила извънредно комплекса в „Слънчев бряг“, тъй като община Несебър отказвала да прави проверки.

Инспекторите установили 323 преместваеми незаконни обекта. От тях 75 вече са били установени като незаконни и при други проверки, а новите незаконни са близо 250. По думите й кметът на общината отказал да реагира на поканите за премахване на незаконните обекти. Уведомяваме прокуратурата за длъжностните лица, които не изпълняват своите функции, обясни министърът. 

Депутатът Найден Зеленогорски смята, че за случая трябва да бъде уведомен главният прокурор.

За програмата за саниране министърът каза, че ще иска още 1 млрд. лв. в Бюджет 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
fallback