fallback

Бургас получи допълнително 163 хил. лв. за енергийна ефективност

Морската община модернизира стари отоплителни инсталации в обществени сгради

13:30 | 08.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Община Бургас получи допълнително 163 хил. лв. за  изпълнение на мерки за енергийна ефективност по Норвежката програма за сътрудничество. Това стана ясно при днешното посещение на енергийния министър Теменужка Петкова в морския град, която връчи чека със сумата на зам.-кмета Йорданка Бенова-Ананиева, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Средствата ще бъдат използвани за изграждане на енергоефективна отоплителна инсталация в сградите на основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Ветрен“. Сегашната инсталация ще бъде заменена с автоматичен котел на биомаса. Ще бъде подменена и топлопреносната мрежа, като се очаква разходите за енергия да намалеят с 15 kWh/година.

В Бургас енергийният министър даде символичен старт на работата на районната отоплителна инсталация в квартал „Меден рудник“. Модернизираната централа ще произвежда енергия за две училища и една детска градина, в които се обучават над 3 хил. деца.

Проектът се изпълнява по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Общо по програмата за района на Бургас са отпуснати над 2,5 млн. лв.

От министерството припомнят, че през 2015 г. са подписани 34 договора с 32 общини за безвъзмездна финансова помощ  на обща стойност 20,4 млн. лв. В София и в Мадан се финансират по два проекта.

По процедурата се предоставят средства за повишаване на енергийната ефективност и увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници за отопление в обществени сгради. От финансираните 34 проекта 17 се изпълняват в сътрудничество с норвежки партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
fallback