fallback

Започват проверки на фирми без право да превозват туристи

Петзвезден хотел в Равда няма алармена система, установи проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова

16:35 | 14.06.19 г.

Започват проверки на местата, за които има сигнали, че се извършва нерегламентирана туристическа дейност. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на първата изнесена приемна за летен сезон 2019 г. в курортния комплекс Слънчев бряг, където и разговаря с граждани и представители на бизнеса.

Според нея инициативата е много важна заради възможността предприемачи и граждани да зададат въпроси и теми, на коитода се търси решение, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма.

„Туризмът е не само удоволствие, той е отговорен бизнес, създаващ работни места и по-добро качество на живота. Всички са длъжни да спазват законите на страната. Ще предприемем контролни проверки съвместно с Комисията за защита на потребителите, за да можем да сме на място непрекъснато“, каза министърът и посочи, че нереглачентираната дейност „вреди изключително много на имиджа на туристическия продукт и на качеството му и затруднява легитимния бизнес, който работи по законите и гарантира високи стандарти“.

Бизнесмени, които от години се занимават с туроператорска и турагентска дейност, които организират екскурзии като допълнителен пакет към лятната почивка, се оплакаха на Ангелкова от тенденцията  да се предлагат екскурзии от хора, които нямат необходимите лицензи, не са вписани в официалните регистри и нямат  квалификация за екскурзоводи.

Друго притеснение на бизнеса е нерегламентираното предлагане на транспортни услуги за превоз на туристи. Министърът на туризма обеща още другата седмица да се срещне с транспортния министър Росен Желязков и с представители на неговото ведомство, както и с общинските органи за контрол в областта на транспорта. 

По думите на Ангелкова повечето от дискутираните от предприемачите проблеми вече са взети  предвид в подготвените промени в Закона за туризма в частта за националните курорти. Те ще бъдат подробно разписани в наредбата следприемането на закона. Тя ще засегне дейности, свързани с инфраструктурата, зелените площи, паркингите.

Министърът на туризма обеща приемните да се провеждат през целия летен сезон. „Сигурна съм, че те ще съдействат за повишаване качеството на обслужването, което е пряко свързано с имиджа на България като туристическа дестинация. Ще бъдем безкомпромисни в изискването да се спазват законите на страната от всички ангажирани с туристическа дейност, за да гарантираме  сигурността и правата на българските и чуждестранните туристи“, заяви Ангелкова.

Министърът направи инспекция и на петзвезден апартаментен хотел СПА Емералд резорт в с. Равда. Проверката е по сигнал на туристи, получен на телефонната линия на министерството за определени нарушения в комплекса. Установено е, че не работи алармената система, коментира Ангелкова и потвърди, че тя е от изключителна важност за сигурността на гостите. Освен това оборудването в някои от стаите не отговаря на критериите за пет звезди.

Министър Ангелкова заяви, че ще бъде направено предписание за отстраняване на нарушенията, които трябва да бъдат изпълнени в срок до 30 дни. Ще бъде наложена и глоба в размер от 1000 до 3000 лева в зависимост от тежестта на нарушението. 

"Ако несъответствията не бъдат отстранени в посочения период, ще изискаме намаляване на категорията на хотела, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 07.09.22 г.
fallback