IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спряха разтоварването на кораба Vera Su заради замърсяване

Започна изтеглянето на авариралия плавателен съд

13:45 | 28.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издаде принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по претоварване на насипен товар – урея (азотен тор), от заседналия във водите на Черно море кораб Vera Su поради възникването на непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

От служители на РИОСВ е констатирано, че при претоварване на товара от кораба чрез воден кран на малки плавателни съдове при пренасяне на загребания карбамид към плавателния съд част от товара попада в морето.

Разсипването на товара в акваторията на Черно море се наблюдава при загребване от заседналия кораб към другия плавателен съд, уточняват от МОСВ. 

Според информацията приложеният метод на разтоварване коренно се различава от одобрения от Министерството на околната среда и водите и в крайна сметка дейността по претоварване е преустановена.

След като беше частично разтоварен през нощта, днес стана възможно корабът да бъде раздвижен. Към обяд три влекача бяха на място и изтеглиха крана, който разтоварваше кораба.

По информация на БНТ два катера от Варненското пристанище са опитали да издърпат и самия кораб на заден ход, но към 12 часа операцията е прекратена заради скъсано въже. Припомняме, че повреда в една от машините спря операцията по прехвърляне на торовете. Появи се видео в социалните мрежи, на което се вижда как греблото, което пренася азотната тор, буквално я изсипва в морето.

Изпълнителният директор на „Морска администрация" Живко Петров коментира пред БНТ, че машината, която е трябвало да пакетира азотните торове, се е развалила и затова те са били прехвърляни със специално гребло. Петров каза, че във водата са попаднали едва 100-200 кг азотни торове и няма опасност за околната среда или опасността не е толкова голяма.

На специалната баржа бяха натоварени около 200 тона азотни торове.

От Vera Su вече са изтеглени близо 8 хил. литра гориво и отпадни води, които предстои да бъдат унищожени.

Транспортният министър пътува към мястото, за да огледа ситуацията. Очаква се да направи и изявление.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Те са си мислили да пакетират товара и така да го прехвърлят ли? Това щеше да отнеме 1 месец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още