fallback

Как „Тинузавър“ спечели награда за предприемачество

Провеждаме мултидисциплинарни обучения, комбиниращи физика, математика и информатика в учебна програма със силна практическа насоченост, посочи Невен Боянов

11:19 | 08.10.19 г. 1

Образователният проект „Тинузавър“ спечели награда за предприемачество в програмата Rinker Youth Challenge на Фондация BCause и Фондация Citi. „Тинузавър“ предлага инструменти и пособия за провеждане на мултидисциплинарни обучения, комбиниращи физика, математика и информатика в учебна програма със силна практическа насоченост и елементи на предприемачество, разказа по Bloomberg TV Bulgaria програмистът Невен Боянов.

"Започнах самия проект като хоби. С течение на времето няколко приятели се присъединиха. Това се превърна в инструмент, чрез който да преподаваме STEM (б. ред. обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката). Днес тази платформа включва не само платките, които създавахме в началото, а и уебсайтът, обученията и курсовете", посочи той. „Тинузавър“ е общност от хора, които обичат да се занимават с електроника, роботика и програмиране”, допълни Боянов.

Невен Боянов разкри детайли около процеса на обучение в „Тинузавър“. “Винаги започваме със сглобяването на малка платка. Взимаме електронните компоненти и ги сглобяваме. Това е малък компютър като платформа, която после през следващите няколко месеца и година ползваме, за да научим програмиране. След това изучаваме физика", обясни програмистът.

По думите му най-често ученици и студенти се обучават през „Тинузавър“. Проектът  "е в сферата на неформалното образование", посочи той и напомни, че един добър проект трябва да има устойчивост в бизнес модела.

Невен Боянов съобщи, че много фирми подпомагат финансово проекта, като предоставят частични стипендии за ученици или преподаватели, които преминават курса на обучение. “Често ни подкрепят и нефинансово, тъй като имат нужда от хора, обучени в тази област", уточни ИТ специалистът.

Невен Боянов информира, че 90% от продажбите само на платките и продуктите вече се реализират в Европа и Северна Америка.

"От миналата година фокусът ни е върху България заради развития образователен продукт. Предвиждаме експанзия в Западна Европа, Великобритания и Северна Америка до края на годината", прогнозира развитието на проекта програмистът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
fallback