IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15% ръст на разходите за издръжка на обучението в университетите искат ректори

Заложеният бюджет за годината не е достатъчен за издръжката на учебните заведения, каза проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС

17:43 | 01.02.22 г. 1
15% ръст на разходите за издръжка на обучението в университетите искат ректори

Средствата, предвидени в бюджета, няма да бъдат достатъчни за издръжката на университетите. Предвиден е същият финансов ресурс, както и през миналата година. Това каза проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС и ръководител на Катедра "Национална и регионална сигурност", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му това не е достатъчно заради нивото на инфлацията и увеличените цени на електроенергията, което е ударило висшите учебни заведения много сериозно.

„Предприели сме мерки в тази насока и искаме пълно компенсиране, а не частично. Ние сме бюджетни организации. Разходите ни са сметнати с предишни цени на тока. Не можем да увеличаваме таксите на студентите и на общежитията и зависим изцяло от бюджета", посочи гостът.

Той сподели за съществуващ парадокс по отношение на електроснабдяването на общежитията. „Студентите ползват общежитията като битови потребители, а общежитието плаща тока като небитов потребител. Затова сметките за ток са в пъти по-високи". След управителния съвет на Съвета на ректорите, проведен в петък, ректорите са взели решение за няколко ключови искания.

Едно от тях е да се увеличат с 15% разходите за издръжка на обучението, където влизат и заплатите на преподавателите и на непреподавателския персонал. Второто е свързано със стипендиите на студентите и докторантите, а трето - за научна и присъща дейност на университетите.

Общо по първото направление искането е за около 40 млн. лева, за научната дейност също около 40 млн. и за стипендиите около 5 млн. лева. Направени са разчети, които ще бъдат внесени. 

Новото изискване на Министерството на здравеопазването за наличие на зелен сертификат при 100% от преподавателите и студентите, за да бъде провеждан учебен процес, е неизпълнимо, тъй като само около 20% от студентите са ваксинирани и около 40-50% от преподавателите, посочи Димитров.

"Надявам се, след като данните за заболеваемостта покажат по-добри резултати, да се разреши по-голяма гъвкавост и свобода, за да се възстанови нормалният учебен процес", каза той.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
и с двойка от приемния изпит сме 100% вътре ... сетне лесно ... да ви пикая на образованието !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още