fallback

Кешът - единственият клас активи, който носи загуба

Депозитите намаляват като брой, но средствата по тях се увеличават

15:00 | 30.11.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Парите в брой в момента са класът активи, който носи загуба за вложителите. Това твърдение бе застъпено сериозно в рамките на дискусията „Светът на фондовете и ETF инвестиции“ в рамките на седмото издание на Investor Finance Forum.

През последните години налице е донякъде феномен - въпреки че броят депозити като цяло намалява, средствата по тях се увеличават. Най-много средства в Европа в момента има в Германия, във Франция, но и в Италия също, каза Явор Ачев, управител на „Амунди“. Според статистиката в момента домакинствата в Европа държат 7,2 трилиона евро в брой, но в същото време кешът е единственият клас активи, който носи загуба на инвеститорите (след инфлацията) за последните 15 години. 

Това важи и за България, където парите по банкови депозити нарастват значително и са над 43 млрд. лева, като продължават да растат, а това води до реална загуба на доходност и покупателна способност.

По отношение на пазара на договорните фондове Петко Вълков, директор на дирекция Частно банкиране към FiBank, обърна внимание, че българският пазар е доминиран от чуждестранни фондове, а не от български.

И с течение на годините чуждестранните фондове са нараствали по-бързо, като сега надхвърлят драстично българските, а тази тенденция ще продължи да расте.

Затова Вълков отправи предложение към редакцията на Investor.bg при следващата класация на договорни фондове за изготви бенчмарк, който да обхване и тях. Въпреки това специалистът обърна внимание, че и местните фондове могат за експозиции в чужбина да използват чуждестранни фондове – ETF, което пък може да доведе до двойно отчитане в класацията.

От своя страна Лъчезар Димов, главен директор инвестиции и член на БД на „Експат Асет Мениджмънт“, обърна внимание на възможностите за инвестиции в региона на Източна Европа. „Регионът е слабо застъпен за световните инвеститори, достъпът е затруднен, а и самите пазари са различни – Полша и Гърция са си различни светове. Става дума за район, който не присъства в портфейлите на световните асет мениджъри, но има потенциал, защото се развива икономически много добре“, каза той.

„Това не е Източна Европа преди 20 години, сега има доста по-голяма стабилност. Това е място, където даден инвеститор може да намери по-силно растящи икономики. Те са конкурентоспособни, за момента работната ръка е значително евтина, създават се потребители, населението е сравнително добре образовано. Този регион има значителен потенциал“, подчерта Димов на въпрос защо Експат е решила да създаде регионалните ETF-и.

Предизвикателствата пред инвеститорите на тези пазари са няколко - изборът на конкретни акции означава време и ресурси, налице е ограничена информация за региона и индивидуалните акции, както и има липса на достатъчно информация на чужди езици, по-ниска степен на прозрачност, проблеми с международния сетълмент и високи транзакционни разходи. По думите му именно ETF фондовете осигуряват данъчна ефективност за много от европейските инвеститори. 

По отношение на най-важните фактори за успешните вложения участниците наблегнаха на диверсификацията на портфейлите, а Ачев цитира мисъл на Бен Грахам, според когото „най-големият риск на всички портфейли е как се държат техните собственици, а не как се държат пазарите“. Според Ачев 91% от доходността зависят от разпределението на активите в портфейла, а останалите фактори – кои точно акции и облигации са избрани, и дали е подбран правилният момент, са по-маловажни.

Димов обърна внимание на рисоковите фактори през изминаващата година - политиката на Фед, цените на суровини (петрола) и продължаващата реторика за търговска война между САЩ и Китай. „Високите лихви, засилването на петрола и реториката за митата са перфектна формула за рецесия“, отчете той.

Но през последните дни председателят на Фед омекна в реториката си, цената на петрола спадна - това са положителни новини за развиващите се пазари. Така за началото на следващата година основният рисков фактор остава президентът Тръмп, отчете той.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
fallback