fallback

Дайте шанс на блокчейна!

Технологията създава устойчивост в цифровия свят

16:33 | 30.11.18 г. 7

Ако искаме да резервираме почивка в Мексико от България, ще платим в момента с 20-30% над цената заради посредниците. Но не само заради по-високата цена си струва тези посредници да бъдат премахнати, за да установим директна връзка между клиента и доставчика на услугата, което би било най-ценното за добрата услуга. Така Петър Лозанов, създател и изпълнителен директор на 15toGO, описа бъдещето на блокчейн технологиите по време на Investor Finance Forum. 

Премахването на посредника има смисъл, ако той не носи никаква стойност, каза той в рамките на дискусия „Силата на блокчейн технологиите“.

На същото мнение е и Дмитри Назаров, главен изпълнителен директор на Genesis Vision. Той подчерта, че „нямаме нужда да премахнем отвсякъде посредниците, а да помислим къде блокчейн технологията е по-полезна“.

В рамките на дискусията Никола Стоянов, главен изпълнителен директор на аеternity Ventures, подчерта, че волатилността на криптопазара не просто се е върнала, както заяви модераторът на разговора Петко Карамочев, основател на Industria.tech, а никога не си е отивала.

„Нашата работа е да видим и посочим кои са полезните бизнеси в блокчейн света. Да създадеш проект за крайния клиент е изключително трудно. Много въпроси предстои да бъдат решени, но волатилността трудно ще бъде премахната“, поясни той. 

Боян Янчев, представител на ITOS клъстер, пък обърна внимание на един от сериозните проблеми в индустрията – сигурността. По думите му от началото на годината са били откраднати поне 1,1 млрд. долара в критповалута. „Това е около 15% от общата сума, ако такъв дял бъде откраднат от депозити в банки например, финансовият пазар би изпаднал в сериозна паника“, поясни той.

Янки Онен, главен изпълнителен директор на Innovertu, остава твърд оптимист за бъдещето. Той припомни как преди време Уорън Бъфет не е разбирал технологичните компании дълго преди dotcom балона, а сега има широки позиции в тези фирми. „След време всички трансакции ще са на база блокчейн, те ще заменят посредниците, това е бъдещето. Дайте шанс на блокчейна, той не може да бъде избегнат, защото е много по-ефективен и евтин“, каза той.

Според Дмитри Назаров идеята на децентрализираните борси да се премахне посредникът до момента е действала чудесно, но при обмен на различни активи не работи толкова добре. „Като направиш депозит, твоите средства физически влизат във вътрешна собственост и губиш контрол над средствата. Получаваш виртуален акаунт, който може да използваш за форекс търговия и други неща. А ползите са ликвидност, често бърз обмен, функционалност“, каза той. От друга страна, има много несигурност, свързана с волатилността.

„Няма управление на криптоактиви, на дигитални активи. Затова все още големите играчи изчакват, но ще влязат на пазара, и то в рамките на няколко години“, каза от своя страна финансистът Бисер Манолов, който взе думата от третия ред на публиката.

И така – ако трябва да очертаем с едно изречение изложенията на панела - блокчейнът създава устойчивост в цифровия свят, като по този начин дава възможност за доверие и премахване на доставчиците на финансови услуги. Затова бъдещето му принадлежи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
fallback