IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иванов: НЕК няма да фалира, ще бъде преструктурирана

Цената на тока остава без промяна, за да се върне доверието в енергийния регулатор, заяви председателят на КЕВР

09:59 | 16.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Цената на електроенергията трябва да остане непроменена. Токът ще остане на цените, на които е в момента. Това позволява да се възстанови доверието в енергийния регулатор от страна на потребителите. Това заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

„Намери се решение, което да удовлетворява бита и бизнеса. По отношение на миналата година цената на електроенергията у нас намаля и тя е най-ниска в целия ЕС“, заяви той. И обясни, че лихвите, които НЕК трябва да плаща по покриване на заема, не се включват в ценовото решение. 

Старите задължения на НЕК са няколко милиарда, но компанията няма да фалира, каза Иванов.

"Чрез кредитното споразумение намаляха разходите на НЕК за разполагаемост, които те плащат на двете централи от 1,150 млрд. лева. Старите задължения на НЕК са няколко милиарда, но няма да фалира. В рамките на една година бе финансово оздравена по текущите си сметки“, коментира Иван Иванов.

НЕК ще бъде преструктурирана заради либерализацията на пазара и чрез промяна в закона ще престане да бъде единствен купувач на свободния пазар", уточни шефът на регулатора.

Той припомни, че всеки потребител може да отиде в съответния клиентски център и да смени своя доставчик. Услугата е абсолютно безплатна, а след смяната на доставчика, ако хората не са доволни могат да се върнат отново на енергийния пазар.

"Намаляването на цената на природния газ бе много добро решение за България. Ниската му цена позволи на КЕВР да намали цената на топлинната енергия. За столичани топлинната енергия е с 20% по-ниска. Предвижда се намаление средно от 4% на цената на парното. Това трябва да се усети през есента", каза още председателят на КЕВР.

Още интервюта може да гледате в сайта на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още