fallback

Б. Манчев: ВЕИ-технологиите също не са безвъглеродни

Производството на панели и ветрогенератори също води до отделяне на емисии, заяви експертът

13:39 | 17.06.16 г. 1

Производството на електроенергия от възобновяеми източници не е безвъглеродно като се вземе предвид целият процес на производството на самите мощности. Това подчерта Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум, при закриването на международната ядрена конференция „Булатом“.

Според него трябва да се имат предвид емисиите, изпускани при добива на суровините, използвани при производството на самите съоръжения, изработването им и другите дейности. Това означава, че соларните панели например водят до 4-6 пъти повече въглеродни емисии, спрямо ядрените мощности. От вятърните турбини например емисиите са около 10 пъти повече.

Манчев посочи още, че трябва да се вземе предвид и извеждането от експлоатация на ВЕИ-мощностите, които "не са безобиден отпадък". 

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев, който също участва в конференцията, предложи форумът да излезе с декларация до правителството и Народното събрание за създаване на работна група. Експертите в нея трябва да проучат всички възможности и да подберат най-доброто решение във връзка с решението на арбитражния съд за оборудването на АЕЦ „Белене“.

Според Тасев вече има сигнали за политически консенсус за развитието на енергетиката. При това положение трябва да се действа проактивно, а не да се чака "друг да решава".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
fallback