IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската цена повиши потреблението на природен газ с 11%

През първото полугодие "Булгаргаз" ще излезе на печалба от около 35 млн. лева, отчетоха от дружеството

15:13 | 23.06.16 г.
Ниската цена повиши потреблението на природен газ с 11%

За първите пет месеца на годината потреблението на природен газ се увеличава с 11% спрямо същия период на миналата година. Причината за това е по-ниската цена на суровината, отчете по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Спрямо януари 2015 г. цената на синьото гориво е с 54% по-ниска, каза още той, цитиран от БТА.

По време на заседанието в регулатора беше разгледано ценовото предложение на "Булгаргаз" за природния газ през третото тримесечие на годината. От газовата компания поискаха намаление на цената с 10 на сто.

Прогнозите са, че през първата половина на годината газовата компания ще бъде на печалба в размер на 35 млн. лева.

Към момента задълженията на топлофикационните дружества в страната към "Булгаргаз" са общо 114 млн. лева, от които 71 млн. лева са на "Топлофикация София", обясни още Павлов. По думите му това са стари задължения, а всички текущи се покриват.

В края на първото тримесечие на 2015 г. задълженията на топлофикациите към държавното газово дружество са били 260 млн. лева, припомни той.

Очаква се до края на месеца "Топлофикация София" да намали просрочията си към "Булгаргаз" до 67 млн. лева.

На въпрос дали се предвиждат преговори с "Газпром" за доставките на природен газ Павлов не отговори, но отбеляза, че в момента имаме най-ниската цена на природния газ в Европа.

Той коментира още, че с въвеждането на газов сегмент на Българската независима енергийна борса пазарът "ще се отвори" и изрази предположение, че това ще се отрази положително както на цените, така и на пакета от услуги, които всеки търговец ще предоставя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още