IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгва програма за газифициране на жилищата по фонд "Козлодуй"

Целта е подобряване на енергийната ефективност на жилищните сгради

15:50 | 07.07.16 г.
Тръгва програма за газифициране на жилищата по фонд "Козлодуй"

Започва проект за газификацията на жилища, финансиран по Международния фонд „Козлодуй“, съобщиха от Министерството на енергетиката. Целта е подобряването на енергийната ефективност на сградите.

По програмата ще бъде финансирана подмяната на отоплителните система с такива на природен газ. Общата стойност на проекта 20 млн. лева, става ясно още от съобщението.

С отпуснатата безвъзмездна помощ се поемат 20% от стойността на проектите за подмяна на отоплителните инсталации на домакинствата с такива, захранвани с природен газ. Разработени са и банкови продукти, свързани специално с тази програма, за осигуряване на собственото финансиране.

Отпуснатите безвъзмездни средства ще бъдат достатъчни, за да покрият съфинансирането за над 10 хил. домакинства, показват разчетите по проекта. Няма краен срок за кандидатстване, то ще бъде възможно до изчерпване на финансовия ресурс на безвъзмездната помощ.

Очаква се реализацията на този проект да доведе до намаляване на емисиите парникови газове със 70 хил. тона годишно, или общо с 1 млн. тона за икономическия живот на инсталираното оборудване.

Икономиите на електричество се оценяват на 142 хил. мегаватчаса годишно. Годишните икономии на разходи за домакинствата се оценяват на 1,5 млн. евро. Всяко евро от гранта ще доведе до спестяване на 213 квтч енергия за средния живот на оборудването – 15 години.

Средствата са разпределени така, че да обхванат в максимална степен цялата територия на страната.

Изпълнители на предвидените мерки са газоразпределителни дружества в страната. При подписването на договорите с тях зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков отчете, че това е първият проект, с който целево се подпомага газификацията на жилищата като конкретна мярка за енергийна ефективност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още