fallback

Трайчо Трайков: В България няма място за АЕЦ "Белене"

Всеки друг вариант за АЕЦ „Белене“, освен продажба на оборудването, е икономически безсмислен, посочи бившият министър на икономиката и енергетиката

21:49 | 12.07.16 г. 33

В България няма място за АЕЦ „Белене“, нямаме нужда от нея, тя ще бъде само тежест, няма да генерира богатство за нацията, а ще генерира разходи. Това заяви Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Всеки друг вариант за АЕЦ „Белене“, освен продажба на оборудването, е икономически безсмислен за България“, посочи той.

„Трябва да се направят някои уточнения, тъй като с продажбата на физическия актив ще бъдат загубени немалко финансови средства, които бяха вложени в тези аспекти на проекта, които не са осезаеми но са пряко свързани с осъществяването му на българска територия – проучвания, консултанти и т.н. Това всъщност са стотици милиони евро“, каза още Трайков.

Що се отнася до възможността оборудването да се използва за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, Трайков посочи, че това не е невъзможно, но подчертава: „Първо, НЕК трябва най-накрая да провери какво точно е произведено, какво точно трябва да получим срещу парите, които ще платим. След това може по-аргументирано да се мисли за технически варианти“.

Днес заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, който е член на гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ), заяви, че Трайков е сред номинациите за кандидат-президент на РБ. Трайков нито потвърди, нито отрече дали в действителност би се кандидатирал.

„Президентската позиция е най-подходяща за хора, за които тя е житейски връх, които са достатъчно мъдри и квалифицирани за да се справят с отговорностите и които след приключване на мандата или мандатите нямат неудовлетворени амбиции и липса на пътища за реализация“, посочи той.

Целия разговор вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
fallback