fallback

Т. Дончев: Не можем да строим АЕЦ „Белене“ на базата на ентусиазма

Трябва да има източник на финансиране и пазар на произведената електроенергия, смята вицепремиерът

19:36 | 13.07.16 г. 11

Не можем да строим АЕЦ „Белене“ на база ентусиазъм и емоции без да се знаят източникът на финансиране и пазарите, където ще бъде реализирана произведената от централата електроенергия.

Това е коментирал вицепремиерът Томислав Дончев по време на правителственото заседание по-рано днес.

От разпространената от пресцентъра на Министерския съвет стенограма става ясно, че се водят „интензивни преговори“ и консултации на различни нива с Европейската комисия (ЕК) и Русия по казуса с присъденото от арбитража оборудване, предназначено за втората ядрена централа в България.

По-рано днес от БСП поискаха Народното събрание да отмени своето решение за спиране на проекта АЕЦ „Белене“. Искането е внесено в деловодството на парламента, става ясно от думите на вицепримиера.

Премиерът Бойко Борисов допълва, че БСП е имала възможност като управляваща партия да поднови проекта. „2013 – 2014 г. министър беше Драгомир Стойнев (тогава само ГЕРБ беше опозиция), те имаха пълно мнозинство в парламента – можеше да вземат решение да падне този мораториум и да започнат да строят“, отбелязва Борисов пред министрите.

Междувременно Стойнев уточни в Народното събрание, когато БСП обяви искането си, че когато той е бил министър на енергетиката, е бил с „вързани ръце“ заради арбитражния иск на „Атомстройекспорт“.

Премиерът е категоричен, че сегашните енергийни мощности са в повече, но „ги държим, защото в пиковите часове и зимно време ги включваме“.

Борисов припомня за своя ангажимент да уведоми Народното събрание за разработените от правителството варианти за реакция след решението на Арбитражния съд в Женева. Досега коментарите му са, че България има три възможности – да строи АЕЦ „Белене“ като държавен проект, като частен проект, както и да продаде оборудването.

Според Томислав Дончев при избора на сценарий правителството ще се води от ясна икономическа логика.

Премиерът критикува действията на БСП по проекта досега, особено по отношение на подписани договори „без цени и ескалации“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:30 | 11.09.22 г.
fallback