fallback

Ст. Георгиев: България няма да може да продаде оборудването за АЕЦ "Белене"

Писмото на ЕК за енергетиката има тактическо измерение, смята енергийният експерт Славчо Нейков

10:05 | 05.08.16 г. 10

Вариантът, който остава пред България, по повод оборудването за АЕЦ „Белене“, е да бъде изградена нова централа в Белене или нова мощност в Козлодуй. Това коментира пред БНР изпълнителният секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев.

Според него в последните седмици е станало ясно, че страната ни не може да продаде оборудването в Иран или в друга държава.

Георгиев е убеден, че страната ни ще спечели от нова ядрена мощност. Той посочи още, че Националната електрическа компания (НЕК), която е страна по арбитражното дело, няма нужните средства, за да заплати оборудването. В момента за всеки ден закъснение на изплащането на задълженията към руската страна НЕК дължи по 167 хил. евро  лихви.

Арбитражният съд в Женева отсъди българската страна да заплати 550 млн. евро за оборудването, произведено от „Атомстройекспорт“ за АЕЦ „Белене“. Такава сума НЕК дължеше на т.нар. „американски“ централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово и КонтурГлобал. На компанията й отне повече от година, за да набере нужните средства, след като правителството отказа да даде държавна гаранция за заема.

Коментарите на Георгиев са свързани с писмото на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, изпратено до премиера Бойко Борисов и разпространено вчера от пресцентъра на правителството. В него Юнкер посочва, че Брюксел очаква България да уведоми европейските власти, ако желае да изгради нова ядрена мощност. Това изискване е по силата на чл. 41 от Договора за Евратом.

В своето писмо председателят на ЕК посочва още, че България може да получава руски газ, за да захрани газовия хъб „Балкан“, но при стриктното спазване на европейските правила.

Моментът за изпращането на това писмо не е случаен, убеден е енергийният експерт Славчо Нейков. Той припомни, че на 29 юли е имало среща между енергийните министри на Русия и Турция, а на 9 август пък ще се срещнат президентите на двете държави. Според него сред обсъжданите теми ще бъде „Турски поток“, който обаче е конкурент на „Южен поток“.

За него написаното от Юнкер по отношение на концепцията за газов хъб  има „по-скоро тактическо измерение, отколкото практическо“. В писмото не се споменава директно „Южен поток“, допълни още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 12.09.22 г.
fallback