fallback

Антон Иванов: България няма нужда от АЕЦ "Белене"

Продажбата на оборудване е най-добрият вариант, за да се разплатим бързо с „Атомстройекспорт“, смята енергийният експерт

10:25 | 10.08.16 г. 14

България няма нужда от нова ядрена централа, казва енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен форум пред БНР. Според него строителството на АЕЦ „Белене“ няма да е икономически изгодно, защото няма пазар за произвежданата енергия.

Нова по-малка мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ би била по-добрият вариант от гледна точка на икономическите нужди на България, смята той.

Според експерта добро решение след решението на Арбитражния съд в Женева е България, заедно с Росатом, да продаде при изгодни условия оборудването на друга държава, която изгражда ядрена мощност. По този начин ще успеем максимално бързо да се разплатим с руската страна без допълнителни загуби от лихвите, смята той.

„Всички други алтернативи изискват много повече време за реализация, обосновка, намиране на партньори, които да ни съдействат за финансово уреждане на въпроса“, допълни Иванов.

Той обаче посочи, че руската компания произвежда и продава оборудване, а не да препродава, и България трябва да е готова и с други алтернативи.

Експертът е категоричен, че в българската енергетика няма „свободни пари“, които да бъдат използвани за реализирането на проект като АЕЦ „Белене“. Той обаче препоръча да бъдат търсени средства извън сектора, защото енергетиката подпомага развитието на икономиката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 13.09.22 г.
fallback