fallback

Ще има ли нужда България от нови енергийни мощности след 2025 г.?

Дългосрочната европейска политика е да бъдат затворени ТЕЦ-вете, защото са големи замърсители

10:32 | 16.09.16 г. 6

България ще има нужда от нови енергийни мощности след 2025 година. Тогава се очаква да бъдат затворени въглищните електроцентрали в ЕС по силата на директивите за опазването на околната среда и качеството на въздуха.

Без ТЕЦ-овете България няма да може да гарантира енергийния и мощностния си баланс и ще има нужда от нови, най-вероятно ядрени мощности. Тази теза застъпи бившият директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Валентин Колев пред Bloomberg TV Bulgaria.

“Термичните централи в България са (с мощност – бел. ред) над 3,8 хил. мегавата с годишно производство на електрическа енергия над 14-15 тераватчаса“, каза той и допълни, че това е около 40% от електроенергията, която се произвежда в страната.

Енергийният експерт каза, че е против строителството на нови мощности към настоящия момент, защото имаме в излишък, но след затварянето на термичните централи енергийният и мощностният баланс няма да може да бъде гарантиран. Той предупреди още, че дори и строителството на АЕЦ „Белене“ да започне веднага, първият блок ще заработи след 2025 година. Според него по-добрият вариант е да се направи нов блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, но това всъщност зависи от цената на оборудването за втората централа.

Арбитражният съд в Женева присъди България да плати 550 млн. евро за произведеното досега оборудване за АЕЦ „Белене“. Ако това е цената за един блок, той може да бъде изграден в Козлодуй. Ако обаче това е цената за два блока, разходите за инфраструктура ще бъдат оправдани и проектът за втората централа ще бъде икономически изгоден, смята Колев.

Според енергийния експерт Мартин Владимиров обаче в момента в страната има повече енергийни мощности от необходимото. По думите му при затварянето на ТЕЦ-овете, което е дългосрочна европейска политика, свързана с намаляването на въглеродните емисии, има и други варианти за реакция.

Владимиров посочи, че част от тях е да се повиши енергийната ефективност и да се увеличи плавно производството от възобновяеми източници.

Експертът посочи още, че в сметката за АЕЦ „Белене“ трябва да бъдат включени още и разходите за съхранението на ядреното гориво, отпадъци и извеждане от експлоатацията на мощностите.

Какво коментираха двамата експерти можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
fallback