fallback

Освобождаването на Румен Овчаров и Петър Димитров - свързано с казуса АЕЦ Белене

При Асен Гагаузов решението е свързано с оптимизиране на състава на дружеството, заяви Валентин Николов от ГЕРБ

20:18 | 18.10.16 г. 4

Според официалното мнение на Министерството на енергетиката Румен Овчаров и Петър Димитров са освободени от постовете си, защото има повдигнати обвинения на Любомир Велков и Мардик Папазян във връзка с АЕЦ "Белене". При Асен Гагаузов решението е на Борда на директорите и е свързано с оптимизиране на състава на дружеството. Това коментира Валентин Николов от ГЕРБ, който е зам.-председател на Комисията по енергетика в Народното събрание, в ефира на "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му промени от гледна точка на структурата на енергийните дружества няма да има и това са само смени.

"Министерство на енергетиката е реагирало на база решението на прокуратурата, явно са намерили данни за повод за обвинение", заяви той, като допълни, че скоро ще станат ясни хората, с които ще бъдат сменени.

Николов категорично отрече действието да е политическо разчистване на ключови фигури от БСП.

По-рано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев заяви, че става въпрок за политически акт. По думите му в правото на държавата е да промени своите представители, но това няма да има ефект върху оперативното управление на енергийните компании.

По думите му чрез вземането на това политическо решение се търси пиар с оглед на предизборния период, в който се намираме. "Трите лица са ключови като политически фигури на БСП, а не като управленски кадри. Ако се сменят изпълнителните директори, това ще има по-голямо значение за хода на тези компании", отбеляза Куюмджиев. "Право на министър Петкова е да прецени кои лица ще управляват най-добре интересите на страната", посочи той.

Вижте двата коментара във видеоклиповете на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
fallback