fallback

Ив. Иванов: НЕК може да очаква по-добри резултати до края на годината

Дружеството призна, че изпитва трудности да посреща задълженията си, въпреки че загубите намаляват

16:31 | 09.11.16 г.

Финансовото състояние на държавните енергийни дружества не притесняват председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Пред журналисти той посочи, че за деветмесечието Националната електрическа компания (НЕК) е на загуба, на тя намалява с повече от 100 млн. лева спрямо същия период на 2015 година.

За Иванов това е признак, че дружеството е в процес на финансово оздравяване. От самото предприятие посочиха във финансовия си отчет за деветмесечието, че въпреки съкращаването на загубите, все още изпитват трудности да погасяват своите задължения.

Председателят на енергийния регулатор обаче очаква в последните три месеца на годината финансовите резултати на НЕК да се подобрят, защото производителите на зелена енергия ще излязат на свободния пазар и общественият доставчик няма да има задължение да изкупува скъпата им енергия.

С промени в законодателството бяха определени годишни квоти на зелена енергия, които НЕК трябва да изкупува от производителите на електроенергия от възобновяеми източници. Тези квоти обикновено се изчерпват около началото на четвъртото тримесечие на годината.

Оздравяването на енергийния сектор е един от приоритетите на енергийния регулатор, припомни още Иван Иванов. Другите области, в които КЕВР съсредоточава усилията си, са либерализацията на електроенергийния пазар и създаване на свободен газов пазар, както и диверсификация на доставките на природен газ.

В изпълнение на целите за диверсификациs в момента КЕВР, заедно с гръцкия регулатор, извършва пазарен тест на газовата връзка между Комотини и Стара Загора, въз основа на който впоследствие ще се изгради и самият интерконектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:43 | 11.09.22 г.
fallback