IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за транспорт на оборудването на АЕЦ „Белене“ се оказаха конфиденциални

Кой ще плати за транспорта, опаковката и застраховката на оборудването е засекретено с последното споразумение между НЕК и Атомстройекспрот

12:04 | 30.11.16 г.
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив Ройтерс

Разходите, които България трябва да плати на „Атомстройекспорт“ за произведеното оборудване, се оказаха защитени от клауза за конфиденциалност в Споразумението за окончателно уреждане на отношенията между двете страни.

Договорът беше подписан на 26 октомври 2016 година. Това обяснява енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на депутатски въпрос, отправен от бившия енергиен министър в правителството на Пламен Орешарски Драгомир Стойнев.

Днес Стойнев е депутат от БСП Лява България. Той очакваше отговор за чия сметка ще бъдат разходите за опаковане, маркировка, транспорт и застраховане на оборудването от Русия до България. 

Теменужка Петкова припомня на депутата, че Националната електрическа компания (НЕК) беше осъдена да плати на „Атостройекспорт“ за произведеното, но отказано по-късно оборудване за АЕЦ „Белене“.

Според изявленията на руската страна единият поръчан реактор е изцяло завършен, а по втория са изпълнени 90% от дейностите. Експерти от НЕК в момента проверяват състоянието на произведените по силата на договор от края на 2006 година договор. 

По силата на арбитражното решение НЕК трябва да плати 620 млн. евро на руската компания за оборудване и лихви. В момента страната ни очаква нотификация от Европейската комисия, която да позволи отпускането на заем за държавната компания от бюджета, за да се разплати с „Атомстройекспорт“.

Разрешението от Брюксел е необходимо, защото по същество този заем е държавна помощ, която е забранена в ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още