IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак се обсъжда наредба за цените на тока, след като съдът върна предишната

Енергийният регулатор този път публикува мотиви и търси становища

11:38 | 13.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) отново разглежда Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, става ясно от публикация в портала за обществено обсъждане.

Това се налага, след като съдът отмени текстовете на наредбата, приета на 18 март 2013 г. Жалба срещу приемането на наредбата подаде едно от дружествата в сектора – EVN България.

Според иска Наредбата е била приета в нарушение на Закона за нормативните актове – без мотиви, а и без обществено обсъждане и искане на становища на засегнатите страни. Петчленен състав на ВАС се произнесе в началото на декември 2016 г. за нищожността на Наредбата.

Това налага регулаторът повторно да разгледа и приеме акта и в изпълнение на това за обществено обсъждане са публикувани текстовете, както и мотивите и целите, които си поставя Комисията с изготвянето им.

От обясненията на работната група на КЕВР във връзка с изготвянето на нормативния акт става ясно, че с него се регламентират основните методи за регулиране на цените на електроенергията, правилата за тяхното образува,редът за предоставяне на информация и за тяхното утвърждаване.

В първите месеци на 2013 г. ръководителите на тогава Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се смениха на няколко пъти. На 13 февруари 2013 г. юристът Юлиана Иванова смени дългогодишния председател на Комисията Ангел Семерджиев, който заемаше този пост от 2009 г. Той беше уволнен с мотив, че бави приемането на нормативни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет и водено срещу България дело в ЕС.

Иванова обаче подаде оставка броени дни след встъпването си в длъжност, защото се оказа, че е нарушила закона, продавайки цигари онлайн.

На 8 март мястото на председател на енергийния регулатор зае зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова, която и до днес е член на енергийния регулатор.

Малко преди това и самият премиер Бойко Борисов беше подал оставката на правителството заради протести, свързани с високите цени на електроенергията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още