IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Овергаз" предлага единни цени на газа в различните лицензионни територии

Газовото дружество ще се опита да стимулира газификацията в следващите три години с активна рекламна кампания

11:27 | 16.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Газовото дружество „Овергаз Мрежи“ е подало заявление за изравняване на цените в отделните лицензионни територии на страната, които обслужва, става ясно от доклад на работната група по казуса, създадена в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Цената на газа ще бъде различна за различните абонати - битови или стопански, както и за абонатите с различно потребление.

Целта е да се стимулира газификацията в страната, посочват от дружеството. Ще се повиши и конкурентоспособността и достъпността на природния газ в битовия сектор в икономически неразвити територии, записано е още в мотивите. Ценовото заявление е за периода 2017 -2019 г.

За тези три години от „Овергаз“ очакват слабо изменение на приходите от разпределение и доставка на природен газ за своите клиенти. По първото перо през тази година прогнозите са за приходи от 50,9 млн. лева, които ще достигнат 52 млн. лева през 2018 г. и ще останат почти без промяна през 2019 г. – 52,7 млн. лева.

По отношение на снабдяването с газ за крайните клиенти приходите (общо от битови и стопански клиенти) се очаква да се повишат плавно от 4 млн. лева през тази година до 4,37 млн. лева през 2019 г. Очакваните разходи са в размер на 36,2 млн. лева през тази година (общо и за двете дейности) и те ще се повишат до 38,8 млн. лева през 2019 г., прогнозира компанията.

Планираните инвестиции за целия период са в размер на 24,6 млн. лева, като за нови разпределителни газопроводи и отклонения ще бъдат инвестирани 16,8 млн. лева. Потреблението на природен газ ще се увеличава – от 280 млн. куб. метра през тази година до 321,5 млн. куб. метра след три години.

От “Овергаз“ отчитат пред енергийния регулатор положителния имидж на природния газ като алтернатива на енергоизточниците. Новоприсъединените клиенти през 2016 г. се увеличават със 74% за битови абонати и с 24% за небитовите абонати.  Една от причините за този ръст са разходите, направени от дружеството, за „въздействие на пазара“. Конкретните цифри за отделените средства и броя присъединени клиенти обаче са заличени от доклада на работната група като търговска тайна.

Дружеството все пак отчита като цяло забавяне на темпа на присъединени клиенти в последните години. Заради икономическата криза и предприети енергийно ефективни мерки намалява и потреблението на природен газ. Това, което основно спира потребителите да преминат на природен газ, е високата първоначална инвестиция за изграждане на газови и отоплителни инсталации.

Предложението на „Овергаз“ за единни цени ще бъде обсъдено на открито заседание в КЕВР в края на месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още