fallback

ЕК одобри разпределението на безплатните квоти парникови газове за 2016 г.

България има право на 6,52 млн. безплатни квоти за миналата година, които са разпределени между 23 оператора

15:59 | 11.04.17 г.

Главна дирекция "Действия по климата" към Европейската комисия (ЕК) е одобрила предложението на България за разпределението на безплатни квоти парникови газове за 2016 година по Националния план за инвестиции 2013 – 2020 година, съобщават от Министерството на енергетиката.

България има право на 6,52 млн. безплатни квоти през 2016 година. Те са разпределени между 23-ма оператора. Квотите ще бъдат получени по сметките на операторите, участващи в Националния план за инвестиции, в близките няколко дни, уверяват още от енергийното министерство.

Срещу отпуснатите квоти те са задължени да инвестират средства общо в размер на 44,45 млн. евро за мерки за  подобряване на екологичните показатели на своето производство на електрическа енергия.

Сумата представлява броят на квотите, умножен по референтната цена за годината, която е 6,81 евро.

Делът на получаваните безплатни квоти от общия брой необходими квоти постепенно намалява през годините, припомнят от енергийното министерство. През 2013 година например те покриват около 70% от нуждите на операторите, докато за 2016 г. процентът е около 40 на сто.

В Брюксел допълнително обсъждат и реформа в механизма, която да премахне съществуващите на пазара изкривявания. Една от промените е продължаващо намаляване на квотите, които страните от ЕС получават безплатно.

Анализатори пък критикуваха дерогациите, от които се възползват страните от Централна и Източна Европа. Според тяхната гледна точка от отстъпката са се възползвали именно мощности, които замърсяват най-много.

През 2013 г. на България също бе разрешено да ползва дерогация по чл. 10в, параграф 5 от Директивата – с цел осигуряване на устойчив преход към нисковъглеродна икономика, основана на модернизация на генериращите мощности, чисти технологии, реконструкция и модернизация на инфраструктурата, разнообразяване на енергийния микс и на източниците на енергийни доставки.

Законът за енергетиката предвижда министърът на енергетиката да организира и контролира изпълнението на Националния план за инвестиции и да оценява напредъка по изпълнение на изискванията на Директива 2003/87/ЕО.

В изпълнение на своите задължения в началото на тази година министърът на енергетиката представи пред Европейската комисия обобщен доклад за изпълнението на Националния план за инвестиции през 2016 г. От Брюксел съобщават, че прегледът на доклада е приключен и прехвърлянето на полагащите се безплатни квоти е одобрено. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
fallback