fallback

EVN Електроразпределение сменя своята корпоративна идентичност

Дружеството вече ще се казва ЕР ЮГ, но това няма да доведе до промени за потребителите, уверяват от компанията

11:06 | 19.05.17 г.

Разпределителното дружество на EVN България променя името си и вече ще се нарича Електроразпределение Юг (ЕР ЮГ).Това съобщи председателят на Управителния съвет на компанията Роберт Дик пред журналисти.

Той обясни, че промяната е предизвикана от изискванията в европейското и българското законодателство за различна корпоративна идентичност на разпределителните дружества. Дик обясни, че новото име напомня на старото в региона още преди навлизането на EVN в България и ще се възприеме лесно от потребителите, посочи Дик. Той увери, че австрийската компания желае да остане в България и да работи за развитието на мрежата. Новата корпоративна идентичност е част от ангажиментите на дружеството, свързани с либерализацията на енергийния пазар в България, допълни Дик. Промяната в името вече е вписана в Търговския регистър. Ще има нужда и от актуализирането на лиценза от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с новото име. Калина Трифонова, зам.-председателна Управителния съвет на EVN България, обясни, че промяната вече е направена в повечето европейски оператори. Тя обясни още, че промяната е единствено по отношение на корпоративната идентичност, име, нов уеб сайт и мейл за контакти. Няма да има никакви промени за потребителите и общите условия в договорите. Телефонът за връзка при аварии също остава без промяна. По отношене на либерализацията данните на енергийния регулатор показват, че през 2016 г. 60% от произведената електроенергия у нас вече се търгува на свободния пазар. EVN е много активна на либерализирания пазар, увериха от дружеството.

Според компанията предизвикателството през следващите години ще бъде развитието на регулаторната среда и пазарните правила, които да гарантират отварянето на пазара без сътресения. Данните на КЕВР показват, че през 2016 г. само 1 000 битови потребители са напуснали регулирания пазар. Това не е изненада, защото потребителите все още нямат нужната подготовка, а и на регулираните пазари ценовите условия за тях са по-добри. EVN стъпи на българския пазар от 2005 г., като участва в приватизацията на електроразпределитилната и снабдитилната мрежа у нас. Компанията закупи 67% дял от дружествата в Югоизточна България. За тези години общите инвестиции, които дружеството е направило в България, възлизат на 1,5 млрд. лева. От тях 1,3 млрд. лева са за подобряване на състоянието на мрежата. В резултат към края на 2016 г. технологичните разходи на разпределителното дружество в състава на EVN България са под 10 на сто. Компанията обслужва към 1,5 млн. потребители в Югоизточна България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 10.09.22 г.
fallback