fallback

Петкова: Участието на "Росатом" като изпълнител в АЕЦ "Белене" е вън от съмнение

Руската компания ще е партньор на България и във варианта за изграждане на седми блок в Козлодуй, заяви енергийният министър в Москва

12:14 | 20.06.17 г. 29

Участието на руската ядрена корпорация "Росатом" като изпълнител в проекта за АЕЦ "Белене" е вън от съмнение - компанията е конструктор на оборудването, заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред Investor.bg. Българският енергиен министър посети изложението "Атомекспо" в Москва по покана на руската компания.

"Нагласата на Росатом е да бъдат изпълнител на този проект", посочи още тя в отговор на въпроса дали руската страна има намерение да участва като стратегически инвеститор в изграждането на втората ядрена централа у нас.

Проектът ще бъде подложен на процедура по приватизация и ще бъде изпълнен на пазарен принцип.

"Ако тази процедура не бъде успешна, ще мислим за реализация на възможността за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", каза Петкова и допълни, че и при този вариант "Росатом" ще бъде партньор на българската страна.

Петкова коментира още, че има инвеститорски интерес към проекта за изграждане на втората ядрена централа у нас, но най-добрият начин той да се провери е провеждането на публична, прозрачна процедура и всеки инвеститор да заяви параметрите на своето предложение.

Тя посочи и че очаква до края на август доклада на Българската академия на науките (БАН), на базата на който ще бъде взето решение за най-ефективното използване на ресурсите за АЕЦ "Белене", в които са инвестирани близо 3 млрд. лева на българските данъкоплатци, а същевременно да бъде гарантирана и енергийната сигурност на страната.

Бъдещето на българската енергетика, включително и на АЕЦ "Белене", ще бъде част от новата енергийна стратегия на България. В нея ще бъде отразено решението на Европейската комисия за големите горивни инсталации. На първо време България ще се бори за дерогация за въглищните ни топлоцентрали, но ще трябва и дългосрочна визия за развитието на този отрасъл, стана ясно още от думите на енергийния министър.

Тя покани всички политически партии да изпратят свои експерти, с чиято помощ да бъде разработена стратегията. Крайният срок за това изтече на 12 юни, но процедурата по излъчване на представители все още не е изцяло приключила, призна Теменужка Петкова. Тя припомни, че ролята на българския парламент обаче е много важна в случая и разчита да бъде намерен консенсус за развитието на сектора, устойчивостта му и перспективите.

"Енергетиката е отрасъл, който не се развива в кратки срокове и трябва да се мисли стратегически, визионерски с една по-дълга перспектива напред", допълни тя.

По време на "Атомекспо" българският енергиен министър е коментирала още развитието на проекта за удължаване на срока за експлоатация на шести блок в АЕЦ "Козлодуй". "Нашето сътрудничество е на необходимото ниво", поясни Петкова.

Новините от „Атомекспо“ от специалния пратеник на Investor.bg в Москва Деляна Петкова може да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 10.09.22 г.
fallback