fallback

ИПИ: Излизането на всички производители на ток на борсата е риск за търговията

При липсата на клирингова къща на енергийната борса няма да има механизъм за надзор и контрол над търговията, опасяват се анализаторите

19:55 | 12.02.18 г. 6

Със законодателни промени в края на 2017 година всички производители с над 5 мегавата инсталирана мощност вече продават своята електроенергия през борсата. Целта на тази промяна е повишаването на прозрачността на търговията и повишаването на доверието в сектора.

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) анализира дали тези цели са постигнати.

В оценката си експертите критикуват на първо място начина, по който бяха направени тези промени - между първо и второ четене с Преходни и заключителни разпоредби на Закона за безопасното използване на ядрена енергия. По този начин законодателите избягват задължителните консултации и изготвянето на оценка за въздействието от промяната.

Промените бяха направени бързо - внесени на 6 декември и обнародвани в Държавен вестник на 22 декември,което пък не оставя никакво време за промяна в правилата на работа на енергийната борса.

Оценката на ИПИ е, че направена по този начин промяната не засилва доверието в работата на свободния пазар, а напротив - допълнително го отслабва. Още повече, че търговията на борсата продължава да се извършва без клирингова къща.

Още от създаването на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) не беше създадена клирингова къща, а самата борса беше страна по всички сделки в сегмента "ден напред" и на Централизирания пазар за двустранни договори. От 1 януари 2018 година обаче борсовият оператор вече не е страна при двустранните договори, което означава, че договорите ще се сключват между търговските участници, а борсата няма да има информация за условията по тях, както и няма да има механизъм за контрол и надзор.

Това положение увеличава рисковете пред търговията на организираният борсов пазар, посочват още от ИПИ.

Експертите изразяват и опасенията си, че след последните промени в законодателството количествата, търгувани през борсата, ще се удвоят, а това това поставя под въпрос капацитета на оператора на фона на малкия му опит.

През 2016 година по свободно договорени цени у нас са изтъргувани общо 15,5 тераватчаса електроенергия, от които 2,5 тераватчаса през борсовия сегмент ден напред и минимални количества в сегмента за двустранни договори. 

Повишаването на доверието в свободния пазар няма как да се извърши чрез въвеждане на задължения и ограничения, а следва да създаде необходимите пазарни механизми, които подобряват неговата ефективност, посочва се в анализа на ИПИ. Доверието се създава от наличието на конкуренция, ликвидност и намаляване на рисковете при търговия.

"Контрапродуктивно е въвеждането на задължения за търгуване на електрическа енергия само на организирания борсов пазар при липса на механизъм за управление на рисковете, свързани с работата му като наличието на клирингова къща", е заключението на експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
fallback