fallback

Синдикатите настояват за ново изслушване на "Инерком" в парламента

КНСБ и КТ "Подкрепа" се опасяват за сигурността на енергийната систама заради липсата на прозрачност около сделката

13:18 | 20.03.18 г.

В обща позиция двата най-големи синдиката в България - КНСБ и КТ "Подкрепа, настояват за ново изслушване на купувача на активите на ЧЕЗ у нас "Инерком България" в Народното събрание. Предложението е това да стане по време на заседание на временната парламентарна комисия, която ще анализира фактите около сделката за "ЧЕЗ България".

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват в своя призив, изпратен до медиите, че българската компания трябва да уточни социалните измерения на сделката - ангажименти за запазване на работни места, политика за повишаване на доходите и запазването на социалните придобивки, както и да сподели каква е стратегията за развитието на дружеството и планираните инвестиции.

От синдикалните организации искат да чуят още каква е и ценовата стратегия на "Инерком" по отношение на фирмите и домакинствата.

"Пълната липса на прозрачност около сделката и недоказаният опит на кандидат-собственика на компанията основателно създават съмнения за стабилността на енергийната система в страната и съответно на националната сигурност", обясняват синдикатите.

На 14 март Народното събрание създаде временна комисия, която да провери фактите около сделката за "ЧЕЗ България". Тогава депутатите решиха, че комисията ще работи за срок от един месеца и ще бъде председателствана от депутата от БСП Жельо Бойчев. В нея ще участват и Делян Добрев и Валентин Николов от ГЕРБ. Общо членовете на комисията са 15.

Първото заседание, на което ще бъдат уточнени правилата за работа на комисията, ще се проведе на 21 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:06 | 12.09.22 г.
fallback