fallback

AES "Гълъбово": Срещу нас се създава атмосфера на нетърпимост

В края на миналата седмица работодателите се оплакаха на омбудсмана от "узаконена кражба" от страна на американските централи

10:57 | 28.03.18 г. 6

Създава се атмосфера на нетърпимост към ТЕЦ "AES Гълъбово", е записано в позиция на компанията, изпратена до медиите. Този коментар е по повод жалбата на работодателски организации до омбудсмана Мая Манолова.

В края на миналата седмица ръководителите на БСК, БТПП, КРИБ и АИБ в качеството си на физически лица се оплакаха от двете т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн, които се управляват от AES "Гълъбово" и "КонтурГлобал". Според тях двете централи "ни ограбват ежедневно, ежечасно и ежеминутно, като ни "измъкват" от джобовете по 14 лева на мегаватчас използвана електроенергия".

От съобщението, публикувано на сайта на БСК, обаче не става ясно откъде идва тази наречена от работодателите "узаконена кражба". В своята позиция те посочват още, че двете централи "изземват непазарно по 450 млн. лева годишно", а "всевъзможни "ВЕИ-та" и "високоефективни производства" на електроенергия" "неуморно тършуват из джобовете ни, така че надплатената сметка да премине 1,5 млрд. лева годишно".

От AES посочват, че тези твърдения са "напълно неверни" и не почиват на реални доказателства. За тях отправените обвинения уронват престижа на компанията и нанасят щети върху бизнеса ѝ в България.

В своето становище компанията допълва още, че жалбата на работодателите влошава инвестиционния климат и поставя под въпрос неприкосновеността на договорните споразумения в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
fallback