fallback

Ж. Бойчев: ПИБ е изразила интерес към финансиране на сделката за ЧЕЗ България

Банката има намерение да отпусне заем от 80 млн. евро за "Инерком България", съобщи председателят на комисията, разследваща сделката

12:16 | 12.04.18 г. 6

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е една от банките, изразили интерес към финансиране на сделката за ЧЕЗ България. Това заяви председателят на временната комисия, която анализира фактите около продажбата на активите на чешката компания у нас, Жельо Бойчев, цитиран от Агенция "Фокус".

Той даде информация за работата на депутатите досега. От комисията са изпратили писма до банките, които присъстват в секретния списък, внесен от премиера Бойко Борисов в Народното събрание.

От отговора на ПИБ става ясно, че банката е издала на 19 декември 2017 година писмо за подкрепа, с което заявява интерес за финансиране на покупката на ЧЕЗ България. Посочената сума е 80 млн. евро. Другата банка в списъка - „УниКредит Булбанк“, са отказали да отговорят на въпросите на депутатите с мотива, че това е „професионална тайна“.

Очаква се обяснението и на третата банка в списъка – Българска банка за развитие (ББР).

Директорът на банката Стефан Мавродиев вече беше изслушан в Народното събрание по казуса и тогава той обясни, че не са дали принципно съгласие да разгледат искането на „Инерком България“ за рефинансиране на кредит на ЧЕЗ България към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Според Мавродиев този отговор е стандартен и не обвързва банката с нищо.

По време на отчета си Бойчев посочи още, че е изпратил запитване до главния прокурор Сотир Цацаров относно фирмите, в които пряко имат участие Гинка Върбакова и нейния съпруг Славчо.

Представители на „Инерком България“ ще участват на последното заседание на комисията на 17 април, анонсира още председателят ѝ. Той посочи, че  ще поиска още удължаване на срока за работа с още месец.

В комисията очакват и отговор от премиера Бойко Борисов дали са водени разговори с чешкото правителство или CEZ Group за активите на дружеството в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 09.09.22 г.
fallback