fallback

София настоява за гъвкава политика за възобновяемата енергия в ЕС

Трябва да има баланс между конкурентоспособността на икономиката и опазването на околната среда, е позицията, която защитава България в общността

15:05 | 18.04.18 г. 2

България подкрепя визията за баланс между конкурентоспособност, сигурност на енергийните доставки и околната среда. Тази позиция ще застъпи българският енергиен министър Теменужка Петкова по време на неформалната среща на съвета за енергийни въпроси, която ще се проведе на 19 април в София.

София ще настоява за гъвкавост по отношение на политиката за възобновяема енергия, става ясно от съобщението на Министерския съвет. Целта е да могат държавите от ЕС да определят самостоятелно националните си цели, избирайки най-подходящите и разходоефективни мерки според националните си специфики.

На 19 април в София министрите на енергетиката от общността ще дискутират мерките в пакета "Чиста енергия за всички европейци". Законодателството е пред критичната фаза за начало на преговори между институциите в Брюксел и задачата на България като ротационен председател на Съвета не е никак лесна.

Освен декарбонизацията на икономиката министрите ще обсъдят още и управлението на Европейския съюз, както и Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори.

София ще бъде домакин още и на неформалния съвет на министрите на здравеопазването. Дискусиите обхващат широк кръг от проблеми, сред които качеството на храните и здравословното хранене и хронични незаразни заболявания. Срещата ще се проведе на 22 и 23 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
fallback