fallback

Отпада предложението КЕВР да има контрол върху сделки с енергийни дружества

Като компромисен вариант има предложение лицензиантите да уведомяват КЕВР, че имат намерение да продадат или купят 20% от капитала на енергийно дружество

15:26 | 24.04.18 г. 11

Депутатите в енергийната комисия на Народното събрание не подкрепиха идеята на "Обединените патриоти" Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да има право да контролира сделки, при които се търгуват над 20% от капитала на енергийни дружества. Според обясненията подобно задължение ще надхвърли компетенциите на енергийния регулатор.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която участва в заседанието, отбеляза, че КЕВР не може да се произнася за финансиране на сделки или за заплаха за националната сигурност, а само за изпълнението на задълженията в лицензите.

Като компромисен вариант депутатите от ГЕРБ са предложили между първо и второ четене лицензиантите да уведомяват КЕВР, че имат намерение да продадат или купят 20% от капитала на енергийно дружество. По този начин ще има защита на обществения интерес, обясни председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

По време на дискусията Жельо Бойчев направи редакционна поправка текстовете да се отнасят до собствениците на енергийните дружества, а не титулярите на лицензите. Председателят на КЕВР Иван Иванов беше категоричен, че регулаторът не работи със собствениците, а с титулярите на лицензите. Депутатите обаче приеха промяната, за да бъде сигурно, че прозрачността ще бъде гарантирана и лицензиантите няма да имат извинение, че не са запознати с намеренията на собствениците.

Между първо и второ четене бяха внесени и предложения за повишаването на приходите в бюджета на КЕВР и съответно - финансовата независимост на регулатора, както и за подобряване на административния капацитет на регулатора. Текстовете предвиждат, че служителите в регулатора ще имат право на бонуси и насърчения за добре свършена работа.

С промените в Закона за енергетиката съществено се променя моделът на енергийния пазар, създавайки условията за излизането на зелените централи и производителите с високоефективно комбинирано производство (когенерациите) на свободния пазар. Досега тяхната енергия се изкупува задължително при преференциални цени.

Разликата между постигнатата на пазара и записаната преференциална цена в договорите на производителите ще бъде покривана чрез специална премия, определяна от КЕВР и изплащана от Фонда Сигурност на електроенергийната система (ФСЕС). Енергийният регулатор ще има право да променя веднъж на шест месеца размерът на премията за производителите, но само при извънредни обстоятелства. В нормална ситуация тя ще се определя веднъж годишно, до 30 юни, тоест заедно с решението за цената на електроенергията на регулирания пазар, което КЕВР определя всяка година.

Премията няма да бъде индивидуална, а ще се дефинира по групи производители в зависимост от типа използван енергиен източник.

Така, ако промените бъдат приети и в пленарната зала, за нуждите на регулирания пазар общественият доставчик (НЕК) ще има задължението да изкупува електроенергията от зелените централи и когенерациите само с мощност до 4 мегавата, както и по дългосрочните договори с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал. Промените предвиждат при недостиг НЕК да може да купува електроенергия и по свободни цени.

С Преходни и заключителни разпоредби депутатите дават срок на производителите до 31 октомври 2018 година да сключат договори с ФСЕС за изплащане на премии, макар че промените влизат в сила от 1 юли 2018 година. Този гратисен период е нужен на компаниите да договорят промените със своите кредитори.

Добрев анонсира, че част от производителите, които са с мощност под 4 мегавата, също са изразили желание да излязат на свободния пазар. Някои от по-големите производители са уверили председателя на енергийната комисия, че няма да изчакват гратисния период, а веднага ще се възползват от възможността да продават електроенергията си свободно, а не на обществения доставчик.

Законопроектът дава и допълнителни разяснения за правомощията и задълженията на членовете на ФСЕС. Включена е и цяла нова глава във връзка с имплементирането на европейския регламент REMIT. Текстовете дават нови функции на КЕВР за контрол на търговията на енергийния борсов пазар.

По време на дискусията Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК, заяви пред депутатите, че с промените на свободния пазар ще излязат огромни количества електроенергия, което може да се окаже проблем за системата.

Според Делян Добрев обаче такава заплаха няма и НЕК ще има дори и допълнителни приход, стига "да работи повече". Депутатът посочи, че компанията например не участва ефективно на борсата в сегмента за търговия в рамките на деня - дружеството не участва в търговете след края на официалното работно време на компанията, макар че борсовият сегмент е активен 24 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 12.09.22 г.
fallback