fallback

Депутатите се скараха за правомощията на КЕВР за сделки с енергийни дружества

Идеята на "Обединените патриоти" беше трансформирана на второ четене в ресорната парламентарна комисия

17:45 | 25.04.18 г. 1

Правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се произнася при продажба на дялове от енергийни компании скараха депутатите, предаде БТА. Предложението е част от проекта за промени в Закона за енергетиката, които бяха разгледани на второ четене в пленарната зала по-рано днес.

Според внесения от "Обединени патриоти" текст КЕВР трябва да може да контролира сделки за над 20% от електроразпределителни, топлоснабдителни и газови дружества. Целта е защита на интересите на потребителите при сделки като с активите на CEZ Group у нас.

Това предложение беше почти единодушно прието на първо четене в ресорната комисия и в пленарната зала - против бяха единствено депутатите от ДПС. Но на второ четене в комисията идеята беше трансформирана и в закона е предвидено КЕВР да бъде само уведомявана за предстоящи сделки с тези активи.

Становището на енергийния министър Теменужка Петкова е, че регулаторът не може да поема ангажимент да оценява източника на финансиране на сделки или да прави анализи има ли заплаха за националната сигурност на страната. В самата КЕВР са на мнение, че нямат капацитет да поемат тази дейност.

Днес в пленарната зала един от вносителите на предложението Искрен Веселинов се оплака, че има процедурно нарушение при разглеждането на текстовете и целият законопроект е отпаднал. Според депутата от ДПС Рамадан Аталай пък предложението на патриотите нарушава Конституцията. Той отбеляза, че текстовете се намесват във взаимоотношения между два частни субекта, а в случая с ЧЕЗ България намесата би била и със задна дата.

Крум Зарков (БСП) припомни, че при разглеждането на текстовете на първо четене в пленарната зала е било обяснено, че ако законът бъде приет до момента на джиросването на акциите на ЧЕЗ България, КЕВР ще може да се намеси и да провери сделката. Той отбеляза, че левите ще подкрепят идеята и "решението ще зависи от ГЕРБ".

В крайна сметка решението по спорните текстове беше отложено и те ще бъдат разгледани в пленарното заседание в четвъртък, макар че малко по-рано депутатите гласуваха да удължат работния си ден до приемането на промените в Закона за енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
fallback