fallback

„Демократична България" поиска ВАС да отмени решението на управляващите за „Белене“

Според тях правителственото решение е взето в нарушение на закона и застрашава живота и здравето на гражданите на България и Европа

14:43 | 28.05.18 г. 7

„Демократична България" подаде във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу решението на Министерския съвет от 16 май, с което правителството внесе в Народното събрание доклад с варианти за бъдещето на проекта АЕЦ "Белене". Това съобшиха от пресцентъра на обеднинието.

Според тях правителственото решение е взето в нарушение на закона и затова се обръщат към съда с молба изрично да разпореди спиране на изпълнението му, включително внасянето му в Народното събрание, докато съдът не се произнесе по законността на документа.

„Министерският съвет не се е съобразил с дадени му през 2012 г. предписания от Народното събрание, а именно: да проучи възможностите за строителство на парогазова централа на площадката, да опита да изгради нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" и да информира периодично депутатите за това как изпълнява тези насоки и как преодолява последиците от прекратяването на строителството на ядрена мощност на площадката в Белене. От горното става видно, че законодателният орган на Република България по явен и недвусмислен начин денонсира проекта АЕЦ "Белене", чието евентуално изпълнение е отчетено като ненужно, необосновано, икономически неефективно и опасно за здравето и живота на българските граждани", пише в жалбата. 

Според „Демократична България"  не са отчетени редица негативни научно доказани природни фактори, водещи до сериозен риск за осъществяването и безопасното функциониране на атомна електроцентрала, което представлява и нарушение на разпоредбата на чл. 55 от Конституцията на Република България. Сезимичната зона, определена за строителна площадка, носи потенциален и сериозен риск за аварии и повреди в системите на АЕЦ, застрашавайки живота и здравето на гражданите на България и Европа, се посочва още в жалбата. 

В документа до съда се подчертава, че оспорваният акт на правителството "не е обявен публично в цялост и не се предоставя от Министерския съвет, приет е без обществено обсъждане и непрозрачно.

Считаме, че в нарушение на закона Министерският съвет на Република България е приел необосновано решение, застрашаващо безопасността, здравето и живота на българските граждани, категорични са от „Демократична България".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:13 | 11.09.22 г.
fallback