fallback

Енергийната комисия даде „зелена светлина” за рестарт на АЕЦ „Белене”*

Ако текстовете минат в пленарната зала, правителството ще има срок до 31 октомври да търси инвеститор

17:38 | 06.06.18 г. 24

Шест години след налагането на мораториума за изграждането на АЕЦ „Белене”, днес депутатите от енергийната комисия в Народното събрание направиха крачка към поредния рестарт на проекта.

Те подкрепиха предложението на ГЕРБ, според което кабинетът има срок до 31 октомври да търси инвеститор за централата и да преговаря с него. Според приетите текстове реализацията на проекта трябва да бъде на пазарен принцип и без държавни гаранции. 

Управляващи и опозиция, оказва се, имат минимални различия – БСП също искат „Белене”, като даже настояват мораториумът да падне веднага. „Воля” подкрепя проекта за втора атомна централа, съобщи bTV.

Единственото изключение е ДПС, според които АЕЦ „Белене” няма бъдеще.

Текстовете трябва да бъдат гласувани и в пленарна зала.

Министър Петкова се зарадва на политическия консенсус по решението ѝ, но бе категорична, че няма да се отстъпва от обявените принципи, предава БНР.

"Това е реализация на проекта на пазарен принцип без предоставяне на държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на енергия", каза тя. От БСП обявиха, че ще подкрепят проекта на управляващите и в пленарната зала, обясни Таско Ерменков, "само като израз на желанието на БСП да не пречи, а да създава всички предпоставки за решаването на проблема с АЕЦ "Белене". А Рамадан Аталай от ДПС обяви, че каквото и да гласуват депутатите, НС е единствено параван за решенията на правителството. "Абсолютно нищо не зависи от това решение, което ще вземем ние днес. За да вземе МС, т.е. премиерът, едно решение, искате НС отново да бъде пак онзи параван, който по някакъв начин политически да размие решенията", заяви той.

* Допълнено в 19:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
fallback