fallback

Тр. Трайков: АЕЦ "Белене" излага на риск останалата част от българската енергетика

Според бившия министър на енергетиката при проекта за АЕЦ „Белене“ и политическата, и икономическата част са еднакво лоши

22:06 | 06.06.18 г. 49

Проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ излага на риск останалата част от българската енергетика. Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„След като е съвсем ясно, че проектът не може да печели, освен ако не бъде подкрепен по някакъв начин от държавата, то инвеститорът би могъл да е всеки. Има ли гаранция, че няма да се убие останалата част от българската енергетика?", заяви Трайков. "Може би инвеститорите биха имали интерес от това да не бъдат продължавани лицензите на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ след 2029 г., да бъде затрита въглищната енергетика възможно най-скоро. Самото съществуване на този проект поставя рискове пред цялата останала част от българската енергетика и категорично ще спира развитието на новите технологии“.

При проекта за АЕЦ „Белене“ и политическата, и икономическата част са еднакво лоши, добави събеседникът.

„Да имаше някакво противоречие, човек да се напъне да търси решение. Когато аз бях министър, положих искрени усилия сметките да излязат. Въпреки че геополитическите рискове бяха ясни, при това Русия все още не беше анексирала част от Украйна", каза той.

Според него обаче проблемите в момента се натрупват един след друг – гарантирана загуба заедно с неприемливо икономическо обвързване със страна с много съмнителни геополитически референции.

АЕЦ „Белене“ ще доведе само до разходи за страната ни, смята той.

„За България остават разходите за присъединяване към мрежата, което са 2400 киловолтови подстанции и няколко по-малки, всичко на стойност 1,2 млрд. лева. Добавяме разходите за диспечиране. На българския пазар просто няма място за още 200 хиляди мегавата", заяви Трайков. "Или трябва да им се направи (да се закрият други централи или да се изключват), или както в Германия се случва, когато всичко заработи изведнъж, централите, които искат да стоят присъединени към мрежата, продават енергията си на отрицателна стойност. Ако това се случва с „Белене“ постоянно, кой ще плати разликата?“.

Дори да продава 100% от възможния капацитет, производствената цена ще бъде по-висока от пазарната в обозримите 20 години, каза гостът.

„В момента да инвестираш и да заложиш изцяло на ядрената енергетика (защото 2000 мегавата базова мощност е на практика да сложиш всички яйца в една кошница), това е малко като през 1990 г. да инвестираш милиарди в окабеляване с медни кабели за фиксирани телефони. И тогава не изглеждаше толкова сигурно и предвидимо, че след 10 години ще си говорим без пари във видео връзки“, заяви бившият министър.

Трайчо Трайков твърди, че хората, които защитават експертно този проект, разбират всички негови невъзможност.

По повод строежа на унгарската атомна централа, която се изгражда с кредит от Русия, той каза:

„Това е моделът, който Русия предлагаше на България през 2010 г., и ние категорично отхвърлихме. Първо, да кажем, че в унгарската централа също загубата е гарантирана. Там още в бизнес плана е записано, че централата ще губи пари. Но унгарците казват, че имат дефицит, стратегически важно им е, имат си свои проблеми. Не е ясно колко ги питат и тях. Те казват на ЕК, че смятат да откажат държавна помощ. И ЕК казва „щом ви е толкова важно, харчете си парите“. Това е европейското одобрение на този проект“.

Целия разговор вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
fallback