fallback

Янко Янев: Проектът АЕЦ „Белене“ може да бъде завършен успешно

Липсата на специално законодателство затруднява инвеститорите, твърди директорът на Виенския център за ядрена компетентност

13:30 | 10.06.18 г. 6

Проектът АЕЦ „Белене“ е най-нискорисковият проект в момента в света. Това показва критичен анализ на Виенския център за ядрена компетентност, каза пред БНР Янко Янев, изпълнителен директор на центъра.

„През август миналата година към нас се обърна Българският атомен форум да направим критичен анализ на възможностите за довършване на „Белене“. Нашият център събра международен екип от специалисти, които оцениха всички видове рискове, които съществуват пред проекта АЕЦ „Белене“ и показаха еднозначно, че това е най-ниско рисковият проект в момента в света, който може да бъде довършен безкрайно успешно“, каза експертът.

Според Янев обаче съществува само един голям риск – политическият. 

„Вторият по големина риск е неразбирането от политическата класа как се прави атомна енергетика. Имаме качествен оператор, 40-годишен опит в експлоатация на атомни централи – нещо, което ОАЕ нямат, независимо от това, че са ужасно богати, ние имаме решение на проблема с радиоактивните отпадъци“, изтъкна той.

Експертът упрекна депутатите, че при дебатите за АЕЦ „Белене“ някои са говорили „абсолютни глупости, неверни научно-технически неща“.

Според директора на Виенския център за ядрена компетентност решението на парламента за АЕЦ „Белене“ е неясно и не помага особено на енергийното ни министерство да преговаря и привлече стратегически инвеститори за проекта.

Въпреки направената от парламента крачка напред, по думите му това, което също затруднява преговорите с еветуални инвеститори, е липсата на законодателство, което ясно да казва, че страната ни има намерение да развива следващите години ядрена енергетика.

Той смята, че има недостатъци в преговорния процес, което е свързано с темата за гаранциите.

Припомняме, че парламентът даде мандат на министъра на енергетиката за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:49 | 12.09.22 г.
fallback