fallback

Правителството започва да търси инвеститор за АЕЦ "Белене"

Процедурата за избор на инвеститор и структурирането на проекта трябва да са готови до 31 октомври

13:51 | 27.06.18 г. 7
Автор - снимка
Създател

На днешното си заседание правителството възложи на енергийния министър Теменужка Петкова да започне действия по търсене на възможности за изграждане на втората ядрена централа у нас, съобщават от Министерския съвет. В срок до 31 октомври 2018 година Теменужка Петкова трябва да разработи процедурата за избор на инвеститор и възможности за структурирането на проекта.

Тя ще има и задължението периодично да информира Министерския съвет и Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от преговорите.

Ще бъде търсен стратегически инвеститор, който на пазарен принцип и без държавни гаранции ще построи АЕЦ "Белене". Преди това активите и пасивите на дружеството ще бъдат извадени от Националната електрическа компания (НЕК) в отделно проектно дружество.

Днешният акт на правителството е изготвен във връзка с взетото в началото на юни от Народното събрание на решение за възобновяване на работата по централата.

В решението си министрите изрично са записали, че проектът трябва да бъде реализиран без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Инвеститорът няма да разчита и на пазарни гаранции.

Според изявленията на вицепремиера Томислав Дончев има четири компании, които имат интерес към АЕЦ "Белене". Официално заявление подадоха китайската CNNC, френската Framatom, както и руската Росатом.

В един от вариантите за централата, обсъждан от правителството и парламента, държавата трябва да участва с апортна вноска в проекта, в която влизат всички активи - оборудване, площадка, разрешителни и т.н. Надеждите са, че с тази апортна вноска България ще може да си осигури блокираща квота в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 07.09.22 г.
fallback