fallback

Русия потвърди интереса си към участие в изграждането на АЕЦ „Белене“

Москва ще разгледа всякакъв вариант за участие в проекта, заяви генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов

15:20 | 26.10.18 г. 9

Интересът на Русия да участва в процедурата по изграждане на АЕЦ „Белене“ беше потвърден от руския енергиен министър Александър Новак, с когото българският министър на енергетиката Теменужка Петкова се срещна по-рано днес.

По думите на Петкова България ще разчита на сътрудничеството с енергийната компания „Росатом“, която е конструктор на атомната електроцентрала и производител на нейното оборудване. 

Двамата министри обсъдиха развитието на двустранните отношения в областта на енергетиката и потвърдиха съществуващия потенциал за тяхното задълбочаване.

В рамките на провелото се в Москва 16-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничествоминистър Петкова се срещна и с генералния директор на “Росатом" Алексей Лихачов.

Двамата обсъдиха процесите по реализацията на програмата за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

По време на срещата Теменужка Петкова информира Лихачов за приетото през юни решение на Народното събрание, съгласно което до края на октомври трябва да бъде изготвена процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта „Белене“.

„Ние ще разгледаме сериозно всякакъв вариант за участие в проекта, определен от българската държава“, заяви Лихачов.  

Също така ще бъде изготвена структура на проекта при заложените от държавата параметри – реализация на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене“ в отделно проектно дружество.

По думите на българския енергиен министър разработването на процедурата е на финален етап.

Ако парламентът приеме подготвения проект, изборът на стратегически инвеститор може да стартира до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:39 | 12.09.22 г.
fallback