fallback

Държавата прие новата енергийна стратегия, включваща „Турски поток“

Предстои изграждане на ключови инфраструктурни проекти в региона, които ще променят основната посока и маршрути на потоците природен газ

15:36 | 21.11.18 г. 1

След 1 януари 2020 г. се очаква значителна промяна в маршрутите на доставка на природен газ през територията на България от Север-Юг на Юг-Север, както и потенциално намаляване на транзитираните през страната количества, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предстои изграждане на ключови инфраструктурни проекти в региона, които ще променят основната посока и маршрути на потоците природен газ. Според информацията от Министерски съвет такива са „Турски поток“, проектите от „Южния газов коридор”, Транс-анадолският газопровод, Транс- адриатическият газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в гр. Александруполис.

Решението за изменение на енергийната стратегия е породено от необходимостта от предприемане на действия от ключово значение за развитието на газопреносната инфраструктура на България.

Съветът по енергийна сигурност вече одобри актуализацията на стратегията по време на заседание на 31-ви октомври 2018 г., припомнят от МС. Приоритет остава запазване ключовата роля на България на газовата карта на Европа.

С актуализиране на стратегията и предприемане на необходимите стъпки за изграждане на газова инфраструктура ще се гарантира сигурността и диверсификацията на доставките на природен газ, както за България, така и в региона, уточняват още от правителствената информационна служба.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 10.09.22 г.
fallback