fallback

Как ще се реши проблемът с въглищните централи?

Мини и ТЕЦ "Марица Изток" няма да спрат работа, уверяват експерти

09:44 | 30.11.18 г. 4

Има ли опасност за енергийната система и как може да се разреши проблемът с въглищните централи без да се отдалечи България от борбата с глобалното затопляне? Миньори и енергетици от Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток" 2 вчера протестираха в центъра на София.

Те преминаха покрай ресорните министерства и поискаха държавата да им гарантира работата в комплекса, който е пред финансов колапс.

"Българските потребители не бива да се притесняват, тъй като не е толкова лесно държавата да остане без ток. Без въглищните централи в Югоизточна България обаче електроенергийната ни система трудно би могла да се справи както с мощностния, така и с енергийния баланс", каза пред Bulgaria ON AIR бившият директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Валентин Колев.

Вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери протестиращите, че държавните Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток" 2 ще продължат да работят нормално. Тя уточни, че  очаква безсрочно изключение от новите екоправила.

"Трябва да бъдат направени реформи в енергетиката. Очевидно е, че животът на тези централи е към своя край и е време понятието "справедлив енергиен преход" да се въведе и у нас. А хората не бива да се страхуват от него", отбеляза Тошко Тодоров от сдружение "За Земята".

Експертът по устойчиво развитие Боян Рашев пък коментира, че не разбира защо всички смятат политиките, водени в Брюксел, за неизбежни.

"Както всяка друга политика, така и тази подлежи на промяна. И аз съм сигурен, че това ще се случи. Просто реалността го налага. Няма как в България да се случи това, което става в Германия или Холандия например. Те заместват въглищните с газови централи. Това толкова би оскъпило цената на тока, че крайното въздействие върху околната среда ще бъде негативно", каза той.

По думите му колкото по-евтини са токът и газта, толкова по-чиста е околната среда в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
fallback