fallback

21 декември е стартовата дата за процедурата за газопреносната система на България

Пет са участниците в първите две необвързващи фази на процедурата Open season, заави изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов

13:23 | 19.12.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Началото на процедурата Оpen season за разширение на газопреносната система на "Булгартрансгаз" ЕАД ще бъде на 21 декември, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти след заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което бе по повод третата и ангажираща фаза 3 от процедурата. 

В края на заседанието председателят на Комисията Иван Иванов обяви, че решението ще бъде взето на закрито заседание на 21 декември (петък) от 10.00 часа, предава БТА.

След като КЕВР излезе с решение, тогава ще започне процедурата за провеждането на третата и ангажираща фаза 3 от процедурата Оpen season за разширение на газопреносната система на "Булгартрансгаз" ЕАД, подчерта Петкова.

Тя добави, че още същия ден "Булгартрансгаз" ще може да обяви т. нар. трета фаза на пазарния тест. Освен това тогава ще бъде дадено и началото на обществената поръчка за избор на изпълнител.

„Стойността ѝ ще бъде приблизително 2,2 млрд. лева, посочи енергийният министър. Но тя ще бъде под условие, че ще бъде резервиран капацитет, който ще даде възможност да се възстанови напълно инвестицията със съответната норма на възвращаемост“, изтъкна Петкова.

Освен "Газпром Експорт" може да има и други участници в търга, каза министърът на енергетиката.

"Търгът е публичен, по всички правила на европейското законодателство, така че може би ще има и други участници", заяви Петкова.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов добави, че в първите две фази от тази процедура е имало официално заявен интерес не само от "Газпром Експорт".

"Пет са участниците в първите две необвързващи фази", разясни Владимир Малинов.

Той обаче не пожела да отговори кои са другите четири, защото в заявленията им е поискано тази информация да бъде конфиденциална.

По думите му има и фирми, които не са от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:24 | 11.09.22 г.
fallback