fallback

„Газпром Експорт“ не е съгласна с предложената норма на доходност от „Булгартрансгаз“

Според ръководителя на отдел "Логистика" на руското газово дружество Дмитрий Грачов въпросната норма е завишена, което води до по-високи тарифи

14:54 | 19.12.18 г. 4

 „Газпром Експорт“ не е съгласна с предложената от „Булгартрансгаз“ ЕАД норма на доходност за транзит на природен газ, заяви началникът на отдел „Логистика“ в руската енергийна компания Дмитрий Грачов по време на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за провеждането на третата и ангажираща фаза 3 от процедурата Open season за разширение на газопреносната система на българското газово дружество. 

Представителят на руската компания смята, че въпросната норма е завишена и води до по-високи тарифи.

Според него всичките разходи по създаването на газопреносните мощности ще бъдат покрити за сметка на дългосрочното резервиране.

Грачов счита, че дружества, които са в добро финансово положение, не са длъжни да предоставят финансово обезпечаване. По думите му това е прекалено високо изискване.

Предвид международния характер на проекта от "Газпром Експорт" предлагат споровете във връзка с пренос на природния газ да се разгледат от Международен арбитражен институт. Грачов посочи, че мястото за разглеждането на спора може да бъде и София.

"Въз основа на публикуването и разглеждането на документите, "Газпром Експорт" е готов да разгледа участие в процедурата Оpen season", изтъкна още той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 12.09.22 г.
fallback